Hozzávalók:
Piskóta:
8 tojás
4 púpos evőkanál finomliszt
4 púpos evőkanál rétesliszt
8 evőkanál cukor
1 zacskó sütőpor
Csipet só
Töltelék:
3 tábla finom csokoládé
2 zacskó ruf narancsos cukor
4 dl tejszín
80 dkg marcipán
ételfestékek (fekete, fehér, narancs)
Recept:
Lajos és Attila barátom tiszteletére készült ez a torta, mert nagy kézilabda rajongók.
Pontosabban nem is kézilabda, inkább az érdi csapat nagy rajongói.
Sajnos a torta belsejéről nem készült kép, de nem is volt „nagy szám„, a szokásos sima piskóta csokis tejszínes krémmel, nem cifráztam….csak kívülről.
A piskótákhoz melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra. A piskóta elkészítéséhez a tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.
A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével, míg vajfehérségű lesz. A liszttel elkevert sütőport több részletben szitáljuk hozzá, és keverjük jól el. A fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.
Sütőpapírral béleljük egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját.
A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva szilárdnak érezzük a tésztát. A kész piskótát hűlés után vízszintesen háromfelé vágjuk.
A töltelékhez előző nap a csokikat apróra törve a tejszínnel mikrohullámú sütőben alacsony fokozaton, gyakran megkeverve olvasszuk össze. Hűtsük egészen le, míg besűrűsödik, majd habverővel keverjük habosra.
Töltsük meg a tortát, majd vékonyan vonjuk be kívülről is, és jöhet a díszítés.