Hozzávalók:
Szilvás:
aszalt szilva
rum
dió
mandulaforgács
némi reszelt marcipán
darált keksz
Barackos:
aszalt barack
rum
reszelt marcipán
darált keksz
Sárgadinnyés:
aszalt sárgadinnye
dinnyelikőr
reszelt marcipán
darált keksz
Kókuszos-pisztáciás:
marcipán
kókuszreszelék
darált pisztácia
tejszín
és bevonócsoki nagy mennyiségben
Recept:
Remek ajándék, de desszertnek is kitűnő a karácsonyi ebéd/vacsora után.
Kezdjük a bonbonokkal: direkt nem írtam mennyiségeket, mert az akkor dől el, amikor az ember készíti,a bonbon állaga dönti el.
Az aszalt gyümölcsöket a hozzávalóknál leírt alkoholban áztattam egy napig, majd drága férjem botturmixgéppel pürésítette. Ez után már csak a megfelelő hozzávalókkal összegyúrtam formázható masszává és olvasztott bevonócsokiba mártogattam , sütőpapírra tettem, majd díszítettem őket.
A bevonót egyszerűen a mikróban olvasztottam meg, alacsony hőfokon.
A díszítéshez remek hozzávalók kaphatók a nagycsarnok Ázsia shopjában.
A kétszínű csokis díszítéseknél a bevont bonbonra az ellenkező színű csokiból egy keveset csorgatunk, majd hústűvel vonalakat húzunk a még folyékony csokiba.
A mézesdoboz a ti küldtétek rovatban szereplő Csirri-recept alapján készült, azaz:
<b>Tésztához: </b>
1 kg liszt
45 dkg vegyes virágméz
12 dkg RAMA margarin
1-2 tojás
20 dkg porcukor
1 csomag (50 gramm) szódabikarbóna
2 csapott kávéskanál őrölt fahéj
2 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg
<b>Írókához:</b>
20 dkg kristálycukor
1 tojásfehérje
zacskó
A vegyes virágmézbe beletesszük a RAMA margarint és mikroba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a margarin elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 1-2 tojást és a száraz hozzávalókkal együtt egy falapáttal összeállítjuk a tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele (kiöblítjük a mézes üveget).
Kissé lágy tésztát kell kapnunk. Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak jobb lesz. A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és lisztezett gyúrótáblán alaposan átgyúrjuk. Ha még ragadna, akkor a szükséges mennyiségű lisztet még belegyúrjuk bele. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. Én egy szív alakú sütőformával és a férjem végtelen türelmes segítségével készítettem, egyben sütöttük ki az aljat és az oldalakat. Kb. 150 fokra előmelegített sütőben sütjük addig, amíg szép színe nem lesz.
<b>Az írókához</b> kb. 20 dkg kristálycukrot elektromos darálón jó alaposan daráljunk le, majd egy tojásfehérjéhez adagoljuk kanalanként habverővel elkeverve. Akkor jó, ha a habverőről már egész lassan folyik le és nem terül szét hamar.
Egy un. „Önzáró tasak” (az „önzáró részt levágva) egyik sarkába töltjük a mázat, befőttes gumival elkötjük és a zacskó hegyére óvatosan, nagyon kis lyukat vágunk ollóval. Ez a zacskófajta azért jó, mert vastagabb az anyaga és nincs széles hegesztése. Nagyobb papírboltokban, élelmiszerboltokban kapható.