Hozzávalók:
4 személyre:
4dkg vaj
40 dkg zöldborsó
fél csokor petrezselyem
1 evőkanál keményítő
vegeta
2 dl főzőtejszín
A gombóchoz:
20 dkg túró
1 tojás
5 dkg búzadara
csipet só
petrezselyem ízlés szerint
Recept:
Finom, tápláló krémleves igazán izgalmas levesbetéttel.
A gombócokhoz a túrót villával áttörjük. A petrezselymet apróra vágjuk. Összekeverjük a tojással, a sóval, a búzadarával, a petrezselyemmel, és fél órán át pihentetjük a hűtőben. A túrós masszából sós, lobogva forró vízbe kis gombócokat eresztünk, és 5-6 percig főzzük. Amikor kész, a szűrőkanállal kivett gombócokat hideg vízbe tesszük, míg a leves elkészül.
Amíg a túrót pihentetjük, elkészítjük a levest. Felolvasztjuk a vajat, rátesszük az apróra vágott petrezselymet, a zöldborsót és kevés vízzel megpároljuk. Amikor a borsó majdnem puha, sózzuk, borsozzuk, és 2-3 percen át még pároljuk. Felengedjük 6-7 deciliter vízzel, vegetával ízesítjük és felforraljuk.
A keményítőt simára keverjük a tejszínnel, és amikor forr, besűrítjük vele. Addig főzzük, míg szépen besűrűsödik. Amikor kész, botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük és a kész levest túrógombócokkal tálaljuk.