Hozzávalók:
10 palacsintához:
20 dkg liszt
2 dl tej
2 dl szódavíz
2 nagy tojás
1 evőkanál olaj
1 csipet só
1 evőkanál
Töltelék:
4 nagyobb alma
3 dkg vaj
cukor ízlés szerint
2 zacskó vaníliás cukor
fahéj ízlés szerint
2 ek főzős vaníliás pudingpor
Csokiöntet:
10 dkg étcsokoládé
1,5 dl tejszín
1 dl tej
3 dkg vaj
pici só
Recept:
Egy kiadós leves után remek második fogás ez az almás, csokis palacsinta. Nagyon finom, érdemes kipróbálni!
A tésztát legalább fél órával sütés előtt érdemes összekeverni, hogy a liszt jól megduzzadhasson.
Ehhez egy tálban a lisztet összekeverjük a cukorral, sóval, majd a tejjel és szódavízzel simára keverjük – a folyadékot folyamatosan, keverés közben hozzáadva.
Az állás során esetleg besűrűsödött tésztát nyugodtan higíthatjuk egy kis tejjel vagy szódavízzel. Tejszín sűrűségű legyen!
Felhevítjük a serpenyőt, ha szükséges, pár csepp olajjal. Ha felmelegedett, annyit öntünk bele a masszából, hogy azt elterítve vékony palacsintákat kapjunk. Ha az egyik oldala megsült, átfordítjuk, és pillanatok alatt készre is sül a palacsinta. A kész palacsintákat egymás tetejére csúsztatva pihentetjük, hűtjük.
A töltelékhez az almát meghámoztam és sajtszeletelővel vékony hártáykra vágtam, de reszelhető is. A vajat megolvasztottam egy lábosban, hozzáadtam az almát, a cukrot és az ízesítőket, egy fél pohárka vizet és lefedve pároltam 5-10 percig. Ekkor rászórtam a vaníliás pudingport, jól elkevertem, ettől az alma alatt levő víz finom sűrű vaníliás szósszá vált.
A palacsintákat megtöltöttem az almával.
A csokiöntethez a vajat a tejszínnel és a tejjel összemelegítettem, majd lehúzom és megolvasztottam benne a csokoládét.
Tálaláskor a finom, selymes csokiszószt öntsük a palik tetjére. Jó étvágyat!
Amit én ettem régen Szegeden talán a Szeged Étteremben: a palacsinta egyik oldalán almás, másik oldalán diós töltelék, feltekerve, az almás felére csokiöntet, a diós felére karamellöntet. Ez a tuti!