Hozzávalók:
34 dkg liszt
34 g cukor
34 g vaj
2 tojás sárgája
20 g friss élesztő vagy egy egész csomag szárított
4 g konyhasó
1,7 dl langyos tej
2 zacskó vaníliás cukor
1 nagy marék aszalt áfonya/mazsola, ha szeretjük
Kenéshez:
ehy egész tojás felverve
Recept:
Ez a recept egyszerűen mennyei!!!
A kalács tökéletes! Belül foszlós, nem száraz, pont olyan, amilyennek lennie kell. Már kétszer megsütöttem. Egyszer natúr formában, és sült egy áfonyás verzió. Ez utóbbi képe látható a recept fölött.
Én kenyérsütő gép dagasztó funkcióját használtam. Elsőként az élesztőt és a tejet tettem az üstbe, utána a liszt került, majd a többi hozzávaló. Reszelt citrom- vagy narancshéj is mehet bele!
A géppel megdagasztatjuk és kelesztetjük a tésztát.
Gép hiányában kézzel dagasztunk, majd egy óra kelesztés után háromfele vesszük a tésztát, és összefonjuk. Tetejét felvert tojással megkenjük, és sütőpapírral bélelt őzgerincformába tesszük.
Újra pihenjen langyos helyen fél órát-negyven percet, majd toljuk 180 fokos sütőbe kb. 35-40 percre.
Tűpróbával ellenőrizhetjük. Ha nagyon barnulna a teteje sütés közben, fedjük le lazán alufóliával. Sütés után rácson hagyjuk kihűlni a formából kivett kalácsot.