Hozzávalók:
A piskótához:
8 tojás
4 evőkanál finomliszt
4 evőkanál rétesliszt
8 evőkanál cukor
Krémhez:
Két tábla finom étcsokoládé
2 dl tejszín
3 dl hulala (növényi tejszín)
1 evőkanál nescafe
Díszítés
fél kiló marcipán a bevonáshoz
további mennyiség a díszítéshez
7-8 szem pillecukor
10-15 dkg porcukor
kék -, sárga-, fekete-, és piros ételfesték
Recept:
Rendelésre készült kávés csokitorta, egy tenisz- és sí-rajongó hatvanadik szülinapjára.
A piskóta elkészítéséhez első lépésként melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A tojások fehérjét csipet cukorral habbá verjük. A sárgájákat a cukorral fehéredésig keverjük.A fehérjébe óvatosan beleforgatjuk a sárgáját és beleszitáljuk a lisztet. Vigyázzunk, a hab ne törjön össze.
Sütőpapírral bélelt (csak az alját béleljük, az oldalán remekül meglazítható a piskóta késsel is) A4-es méretű tepsibe kanalazzuk a tésztát és megkezdjük a sütést. Ha felemelkedett a tészta, mérsékeljük a lángot 160 fokra, és tűpróbáig (ha a torta közepébe szúrt hústűre/villára nem ragad már a tészta) sütjük.
A kihűlt piskótát ketté vágjuk, megtöltjük a krémmel és vékonyan bevonjuk az oldalát is.
A krémhez előző nap olvasszuk fel a csokoládét a tejszínnel gyenge tűzön, és hűtsük jól be.
A hideg krémet keverjük habosra, adjuk hozzá a pár csepp vízzel oldott nescafet, majd a hulalát hozzáadva habos krémmé keverjük ki.
A bevonáshoz színezzük a marcipánt zöldre kék és sárga festékkel. Sütőpapíron porcukor segítségével nyújtsuk ki. A nyújtandó téglalap méretét könnyen kiszámolhatjuk: vegyük a torta hosszát és magasságának kétszeresét, adjunk hozzá 3 cm ráhagyást, ekkora legyen az egyik oldala; adjuk össze a torta szélessége hosszát és magasságának kétszeresét plusz 3 centimétert – ekkora legyen a másik oldala.
A papírral együtt emeljük a torta fölé úgy, hogy a papír nézzen fölfelé. Illesszük rá a tortára a marcipánt és húzzuk le róla a papírt.
Egyengessük el a marcipánt fondansimító eszközzel. Alul vágjuk le a felesleget. A teniszhálót napokkal a torta készítése előtt meg kell csinálnunk, hogy megszilárdulhasson. Olvasszuk meg mikrohullámú sütőben a pillecukrot. Keverjünk hozzá –először kanállal – porcukrot, majd öntsük ki. Gyúrjuk, fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot addig, míg már nem ragad. A kész massza marcipán állagú, könnyen alakítható.
Vágjuk a háló nagyságának megfelelő (picit hosszabb) téglalappá, a két végét csavarjuk rá egy-egy darab hurkapálcára. Mi a rácsozást saját sablonnal oldottuk meg, melyet férjem hajlított egy megunt fém süteménykiszúróból.
A teniszpálya csíkozása fehér marcipánból van, melyet ecset és víz segítségével rögzítettünk az alapon. A figura marcipánból készült.