Hozzávalók:
Hozzávalók
2dl langyos tej
2 tk cukor
2 tk só
20 gr friss élesztő
50 dkg finomliszt
1 dl olaj
2 tojás
12,5 dkg hideg vaj
1 tojás a kenéshez
Recept:
Gyors croisssant recept, mely variálható: édes és sósan is elkészíthető, bármivel tölthető. Sütés nélkül durván másfél óra alatt készül el.
Tegyük egy tálba a sót, rá a lisztet és a cukrot.
Morzsoljuk a tetejére az élesztőt. Öntsük rá a langyos tejet, és hagyjuk, hogy az élesztő kissé felfusson.
Adjuk hozzá olajat és a 2 tojást. A habverő dagasztókarjával állítsuk össze a tésztát.
Lisztezett munkalapon hajtogassuk át, majd formáljunk cipót belőle és takarjuk le, hagyjuk pihenni 20 percet. A pihenő után osszuk 8 részre, és pihentessük újra 20 percet a langyos konyhában.
Közben osszuk 7 vékony lappá a vajat.
Az első cipót lapítsuk tenyérnyi nagyságúvá és a közepére fektessük a vajszeletet. Erre jöjjön egy újabb kilapított kis cipó, majd vajszelet, lapított cipó sorban, egymás tetejére, végül az utolsó ellapított cipó.
Nyomjuk kissé le az egész halmot, hadd tapadjanak össze a rétegek. Újabb pihentetés, ezúttal 10 perc. A tésztát végül 60 cm átmérőjű körré nyújtsuk szabjuk 16 egyenlő szeletre. A szeletekre én sajtot hintettem, majd feltekertem őket és lekentem a kissé felvert tojással, és a tetejüket is megkínáltam némi reszelt sajttal. De tölteléknek mehet bele csoki, levár, túró, bármi. Ha édesen készítjük, egy kávéskanál só kerüljön csak a tésztába.
A kész kiflik is pihenjenek 20 percet, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt süssük aranybarnára őket.