Hozzávalók:
1cs szárított élesztő
1ek cukor
só
1 ek olívaolaj
45 dkg finomliszt és rétesliszt (fele-fele arányban)
Recept:
Nincs jobb egy magunk készítette pitánál. Ráadásul a mellünket is verhetjük, hisz legtöbben elugranak egy gyros-bárba, vagy megveszik készen hozzá az alapot.
Keverjünk össze 1 csomag szárított élesztőt, 1 evőkanál cukrot és 1,5-2 dl vizet egy nagyobb keverőtálba, várjunk vele tíz percet, míg az élesztő kelni nem kezd.
Keverjünk hozzá 1 teáskanál sót és 1 evőkanál olívaolajat, majd 45 dkg lisztet.
Dagasszunk belőle közepes keménységű kenyér tésztát.
Szórjuk meg a tetejét liszttel, majd egy száraz konyharuhával takarjuk le, és kelesszük egy órán át.
Borítsuk egy lisztezett nyújtódeszkára, majd porciózzuk tízfelé. Kezünkkel formázzunk belőle cipókat, és egy nyújtófával nyújtsuk ki félcentis körökre. Tegyük egy sütőlapra, és forró gőzös sütőben addig süssük, míg a kenyerek fel nem púposodnak.
Vegyük ki, majd egy picit hagyjuk hűlni. Langyosan vágjuk le a kör szélét, és nyissuk ki a zsebet.
Töltsük zöldségekkel, pirított csirkemell csíkokkal, öntettel.