Hozzávalók:
A tésztához:
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
7,5 dkg margarin
5 dkg cukor
1 tojás
nagy csipet só
35 dkg liszt
Az átgyúráshoz:
5 dkg liszt
2 tk sütőpor
A lekenéshez:
1 tojás
Recept:
Ismét egy finom péksüti, amihez a kenyérsütőgépemet használtam. Remekül dagaszt, rengeteg időt spórol! Ez a finom, puha foszlós zsemle is pikk-pakk elkészült vele. Másnapra sem romlik az állaga, ha szépen légmentesen becsomagoljuk!
A langyos tejben 1 kávéskanál cukorral elkeverjük az élesztőt. A lisztet a gép üstjébe szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, az olvasztott vajat, tojást, sót és a tejes élesztőt.
A tésztadagasztás programon megkelesztjük-dagasztjuk a tésztát.
Ha lejárt a program, a nyújtófára szitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és belegyúrjuk a tésztába. Ezt követően 12 formás zsemlét alakítunk belőle. Hagyjuk még fél óráig kelni.
Egész felvert tojással megkenjük és 220 fokos előmelegített sütőben 5 percig sütjük. A hőt 190 fokra mérsékeljük és a zsemléket 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.