Hozzávalók:
3 dl tej
50 dkg liszt
4 dkg élesztő
5 ek cukor
1 kiskanál só
1 dl olaj
2 ek kakaó
1 tojás a lekenéshez
Recept:
Közeleg a húsvét, így kalács-ügyben keresgéltem az interneten. Szerettem volna egy finom, puha kalácsreceptet keresni.Félve álltam neki az elkészítésének, mert néhányszor pórul jártam, csakúgy, mint sok kenyérrecepttel is.
Végül „Csilla konyháján” találtam meg ezt a receptet, és mondhatom, remekül bevált.
A legjobb jelző rá, hogy olyan, mint a „bolti”. Isteni, puha, foszlós, tényleg, remek! A dagasztást-kelesztést segítőtársam, a kenyérsütőgép végezte ismét. A konyhába picit befűtöttem, hála az idei „szép” márciusi időnek….vajon meddig lesz még tél?
Kezdtem az élesztő felfuttatásával. Ehhez langyos tejbe tettem egy kiskanálnyi cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Néhány perc múlva szépen emelkedett az élesztő habja.
Az élesztős tejet a gép üstjébe öntöttem. Erre került a liszt, a cukor, a só. Elindítottam a kenyértészta programot. 10 perc után hozzáöntöttem az olajat is.
A program lejártával kivettem a szép, fényes, kelt tésztát. Kettévettem. Az egyik felébe belegyúrtam a kis vízzel elkevert kakaót. A fehér részt kétfele osztottam, és hosszú rudakat sodortam belőle, csakúgy, mint a kakaósból.
Összefontam őket, majd egy sütőpapírral bélelt hosszúkás, szögletes kenyérformába tettem. Hagytam kelni még fél órát, majd lekentem tojással, és a sütőbe dugtam. 190 fokra állítottam a hőt, és kb. 35 perc alatt szépen megsütöttem. Egyelőre nem jöttem még rá, honnan tudni, hogy teljesen átsült -e, így levágtam belőle egy kis szeletet, így ellenőriztem :)
Köszönöm szépen a receptet nagyon tetszik.
Azt, hogy megsült-e a kalács, úgy lehet ellenőrizni, hogy beleszúrsz egy kötőtűt. Ha a kihúzás után rá van ragadva a tészta, még sütni kell, ha nincs, akkor átsült a kalács. Nálunk az öregek így csinálták.