Hozzávalók:
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
3 dl szódavíz
1 dl olívaolaj
1 evőkanál cukor
2 kávéskanál só
A kenéshez:
5 dkg vaj
A tetejére:
1 tojás sárgája
Recept:
Az élesztőt a langyos tejben cukorral felfuttatjuk. A lisztet dagasztótálba tesszük. Hozzáadjuk a többi anyagot és az élesztőt, majd alaposan kidagasztjuk.
1 órán át meleg helyen kelesztjük. 16 labdára osztjuk a tésztát.
A labdákat ovális alakúra nyújtjuk, hogy megközelítőleg 12 centi széles és 15 centi hosszú legyen. A felső harmadát éles késsel 5 helyen bemetsszük az alsó 2/3-át pedig megkenjük a vajjal.
A vékonyabb részétől indulva tekerjük fel. Kicsit kifli formára igazítjuk. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk. 20 percig újra kelesztjük.
Tetejüket lekenjük a tojássárgával. Vigyázzunk hogy a bevágások mélyedéseit ne érje a tojás, mert így alakul majd ki rajta az a világos csíkozás. Hideg sütőbe tesszük a kifliket.
A sütőt 180 C-fokra állítjuk.
A lassú hőmérséklet emelkedés következtében a kiflik szépen megnőnek és a már forró sütőben szép vörösre sülnek kb. 30 perc alatt.