Hozzávalók:
2-3 személyre:
2 közepes padlizsán
só
indiai fűszerkeverék
őrölt gyömbér
csilipaprika
fél doboz darabolt paradicsomkonzerv (110g)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
olaj
kevés tejszín
1 csomag élesztő
fél dl tej
1 kk cukor
40 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
egy kávéskanál só
5 dkg olvasztott vaj
2 dl joghurt
5 dkg olvasztott vaj a kenéshez
2 gerezd fokhagyma
Recept:
Egy kedves barátnőmmel az evés örömének hódolva betértünk egy indiai étterembe.
Isteni fűszeres-csípős padlizsánkrémet ettünk fokhagymás-vajas naan kenyérrel. Azóta ezt próbálom rekonstruálni.
A megmosott padlizsánokat vágjuk ketté és 230 fokos sütőben süssük barnára. Ha kihűlt, fosszuk meg a héjától. Az olajon fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát és kinyomott fokhagymát. Adjuk hozzá a paradicsomot, az ízlés szerint adagolt fűszereket és a padlizsánt. Rottyantsuk össze. Botmixerrel elegyítsük. Kevés tejszínnel tehetjük még krémesebbé.
A naan kenyérhez a cukorral ízesített langyos tejben futtassuk meg az élesztőt. A kétféle lisztet,a joghurtot, a sót dolgozzuk ki alaposan az élesztős tejjel, és az olvasztott vajjal. Fél óránként hajtogassuk meg a tésztát, nekem ettől finomabb lett.
Egy/másfél órai pihentetés után kis golyókat nyújtsunk vékonyra, kenjük meg a fokhagymával ízesített olvasztott vajjal és forró serpenyőben süssük mindkét oldalát palacsinta-szerűre.
A tészta sülés közben hólyagosodik, puffad.