Hozzávalók:
4 személyre:
2 nagy padlizsán
1 l húsleves
3-4 gerezd fokhagyma
bors
2 evőkanál keményítő
3-4 dl tejszín
Recept:
A padlizsán vagy tojásgyümölcs egy Indiából származó egynyári zöldségféle. A, C vitamint és ásványi sókat tartalmaz. Csak a kemény, fényes felületű zöldséget vásároljuk meg, a két végét érdemes levágni, mert kesernyés lehet.
A padlizsánt hámozzuk meg és vágjuk kockákra, majd kevés olajon futtassuk meg, és állandóan kevergetve pirítsuk üvegesre közepes hőfokon. Adjunk hozzá zúzott fokhagymát, borsot, majd öntsük fel egy liter húslevesalappal. Fedő alatt alacsony lángon főzzük puhára.
Ha megpuhult, a keményítőt oldjuk fel egy kevés vízben és adjuk a leveshez, és botmixerrel pürésítsük. Öntsük hozzá a tejszínt és forraljuk össze. Pirított kenyérdarabkákkal, levesgyönggyel kínálhatjuk, de finom bele némi reszelt füstölsajt is.