Hozzávalók:
kb. 25 x 35-ös tepsihez:
Tésztához valók:
40 dkg liszt
20 dkg cukor
15 dkg vaj
5 tojás
1 zacskó sütőpor
Töltelék:
4-5 evőkanál zsemlemorzsa
70 dkg magozott meggy
1 evőkanálnyi vaníliás pudingpor
20 dkg apróra vágott fehércsoki
Morzsa:
10 dkg vaj
12 dkg liszt
7 dkg mandulaforgács vagy mogyorókrokant
10 dkg cukor
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
Recept:
Pofonegyszerű nyári sütemény!
Kezdjük a sütő előmelegítésénél: Közepes lángra vagy 180-190 fokra hevítsük be a sütőt.
A tésztához a vajat a tojásokkal és a cukorral habosra keverem. Hozzáadom a sütőporral elegyített lisztet, összedolgozom. Sűrű massza lesz. Sütőpapírral kibélelem a tepsit, és a tésztát nedves kézzel széttapicskolom benne, a tetejét megszórom a zsemlemorzsával. Nem sütöm elő (Rita, figyelsz!?).
A csokit elkeverjük a meggyel és szépen, egyenletesen a tésztára halmozzuk. Itt trükközhetünk fahéjjal is, ízlés szerint. A meggyre szórunk némi pudingport és jöhet a morzsa:
ehhez a vajat a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot és a mandulát vagy mogyorókrokantot addig dolgozzuk a robotgéppel míg morzsás állagúvá válik.
Egy röpke megjegyzés: a mogyorókronkant beszerzési helye a Nagycsarnok aljában levő, általam már sokat emlegetett Ázsia bolt. Nem drága mulatság és nagyon finom, ropogós!
Az elkészült morzsát a meggyre szórjuk és mehet a sütőbe. Addig sütjük, míg a morzsa pirulni kezd, ez kb. 40 perc. Kihűlve kockákra vágjuk, porcukrozhatjuk (bár szerintem elég édes) és tálaljuk.