Mokkatorta recept

  • Mokkatorta recept
  • Mokkatorta recept

Mokkatorta recept  Mokkatorta recept  

Hozzávalók:

Piskóta:
4 tojás
2 nagy evőkanál finomliszt
2 nagy evőkanál rétesliszt
6 g sütőpor
4 evőkanál cukor

grillázsos tészta:
3 tojás
8 dkg cukor
3 dkg darált dió
késhegynyi őrölt fahéj
10 ml víz
5 dkg liszt
5 dkg grillázs
1 ek olaj

krém:
fél liter tejszín
2 evőkanál nescafe
30 dkg fehér csoki
20 g zselatinfix

máz:
20 dkg fehér csoki
17 dkg sűrített tej
1 ek nescafe

kávé, cukor és rum a piskóta áztatásához
díszítéshez:
csoki kávészemek
csokilapocskák

Recept:

Igazi gazdag ünnepi grillázsos torta.

A piskótához melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A tojásfehérjéket verjük fel egy csipet sóval kemény habbá. Keverjük bele a fele mennyiségű cukrot (2 ek). A sárgájákat addig keverjük a maradék cukorral, míg vajfehérségű lesz. Óvatosan öntsük rá a fehérjehabra, laza mozdulatokkal széles fakanállal keverjük bele. A liszttel elkevert sütőport több részletben szitáljuk hozzá, és finoman keverjük el. A hab ne törjön össze.

Kisebb tortaforma (22 cm) alját béleljük ki sütőpapírral. Simítsuk bele a  masszát. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja. A kész piskótát hűlés után kétfelé vágjuk.

A grillázslaphoz a tojásfehérjéket verjük fel egy csipet sóval kemény habbá. A sárgájákat  cukorral, a dióval, a fahéjjal és a vízzel keverjük jól ki. Adjuk hozzá a grillázst,a  lisztet, majd forgassuk bele fakanállal óvatosan a fehérjehabot, végül az olajat.

Ezt a  masszát is bélelt aljú kapcsos tortaformában süssük 170 fokon, kb 30-35 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, átsült e a tészta.

A sima piskótát kávé, cukor és rum  elegyével (kóstoljuk meg!) óvatosan öntözzük meg. Erre jön az első réteg krém. A krémre kerül a grillázstortalap, majd megint krém és végül a másik piskótalap, amit szintén öntözzünk meg. Tetejére kerül a máz.

A krémhez kevés tejszínben olvasszuk fel a nescafet, majd a csokit és a maradék tejszínt olvasszuk össze, hűtsük jól be. Ha nem elég édes, porcukorral ízesítsük.
Ha jó hideg, egyszerűen verjük fel habbá, és tegyünk bele egy zacskó zselatinfixet, ez biztosítja a tartást.

A mázhoz olvasszuk meg óvatosan és lassan a fehércsokit a sűrített tejjel, és oldjuk fel benne  a nescafet. Gyorsan kell elsimítania  torta tetején, mert hamar köt.

A torta tetejét kávécsokiszemekkel, oldalát csokilapokkal díszíthetjük.

<h2>A csíkos csokilapok elkészítése:</h2> A fehércsokit (1 tábla) 1 ek olajjal olvasszuk fel. Sütőpapíron terítsük ki, majd a ha kezd szilárdulni fésűkártya segítségével „fésüljük meg”. Ha megszilárdult, étcsokit olvasszunk meg 1 ek olajjal, és simítsuk rá óvatosan. Ha megszilárdult, bármilyen formára vághatjuk.

Lelőhely: a grillázst, a csokikat, a kávészemeket (köszönöm, Évi!) ismét az Ázsia bt boltjában (Vásárcsarnok fszt) találtam.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

6 hozzászólás: “Mokkatorta

  1. Szia Gasztromanko!
    Most nezegettem a Mokkatorta recidet es ugyancsak nyalogatom a szamat.Ha lesz idom szeretnem megsutni majd.Azonban nem tudom hogy mennyi a csoki es a suritett tej pontos adagja amit irsz, es a sutopor. En Hollandiaba elek es itt tobbfajta es masmeretu aronyu dolgokat lehet kapni. Megkerlek, megtudnad esetleg grammban adni a leirtakat? Az itteni suritett tej Pl konzervbe van es azt hiszem 370gr-os./?/ A csoki 100gr-osok. /?/ Sutopor azt hiszem 1 zacsi itt 16gr-os.
    Elore is koszonom!! Nem cikizeskent irtam! Szia es meg sok szerencses sutogetest!

    ILDIKO

  2. Szia Zsofi!

    Nagyon koszonom hogy segitettel! Biztosan megfogom majd sutni, mert igazi gusztin nez ki. Jelenleg faslizva van a kezem mert leestem a lepcsorol. de ami kesik nem mulik. Hozok majd fotot.
    Szia! Kellemes hetveget es jo sutogeteseket!
    ILDIKO

  3. Szia Zsofim!
    Elkoltoztunk egy masik hazba ahol a lakasban lepcso van.Este leestem 4 lepcsofokot es a balkezemre erkeztem le ugymond.Nem tort el, de jol megzuzodott esmost azt nyogom egyenlore.Ha jobban lesz majd megsutom a tortat.
    Szia: ILDIKO

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*