Hozzávalók:
3 dl tej
50 dkg liszt
4 dkg élesztő
5 ek cukor
2 zacskó vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 kiskanál só
1 dl olaj
1 tojás a lekenéshez
20 dkg mogyorókrém
szeletelt mandula a tetejére
1 zacskó vaníliás cukor a szóráshoz
Recept:
Finom, ízes, puha mogyorókrémes kalácska, mandulával a tetején. Kell más egy pohár kakaó mellé vacsorára? Engem picit kürtős kalácsra emlékeztet, érdemes kipróbálni!
Első lépésként futtassuk fel az élesztőt. Ehhez langyos tejbe tegyünk egy kiskanálnyi cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt. Pár perc múlva szépen habosodni kezd az élesztő.
Öntsük az élesztős tejet a kenyérsütő gép üstjébe vagy egy nagy dagasztótálba. Erre kerüljön a liszt, a cukor, a vaníliás cukor, a citromhéj, a só. Indítsuk el a kenyértészta programot vagy kezdjük meg kézzel a dagasztást. 10 perc után öntsük hozzá az olajat. Ha kézzel dolgozunk, dagasszuk jól meg és kelesszük duplájára.
A géppel dolgozók a program lejártával vegyék a szép, fényes, kelt tésztát, majd válasszuk ketté.
Sodrófával nyújtsuk a sütőformának megfelelő hosszúságú téglalappá (30 cm hosszú szögletes kenyérformában érdemes sütni) őket. Kenjük meg mogyorókrémmel (ne sokkal, mert kifolyik). Tekerjük fel szorosan, így két szép kalácsot kapunk.
Tegyük a két kalácsot a két sütőpapírral bélelt kenyérformákba. Hagyjuk kelni még fél órát, majd kenjük le felvert tojással, szrójuk meg a vaníliás cukorral és a szeletelt mandulával, és a tegyük a sütőbe. 190 fokra állítsuk a hőt, és kb. 35-40 perc alatt süssük meg. Ha barnulna a teje, takarjuk le alufóliával.