Hozzávalók:
2 pohárhoz:
15 dkg leves meggybefőtt
fél ek keményítő
2 tojássárgája
2 ek cukor
2 zacskó vaníliás cukor
1 dl desszertbor
2 dl tejszín
porcukor
2-3 darab babapiskóta
csokiforgács
Recept:
Ez a pohárkrém egy alkoholos zabaglione alap tejszínnel lazított változta. A nálunk borhabként ismert zabaglione, más néven zabaione, a franciáknál sabayon névre hallgató desszert a karácsonyi időszak egyik kedvelt édessége.
Alapreceptje szerint 1 főre 1 tojás sárgáját számoljunk és 1 púpos evőkanál porcukrot. Alaposan keverjük ki, míg habos és krémes lesz és szépen kifehéredik. Ekkor keverjünk hozzá kevés alkoholos italt, például desszertbort vagy finom likőrt. Majd vízgőz felett keverjük folyamatosan, míg besűrűsödik. Várjuk meg, míg kihűl.
A meggyet 2 zacskó vaníliás cukorral feltesszük főzni. Ha forr, a keményítőt kevés hideg vízzel kikeverjük, majd a meggyhez adjuk. Alacsony lángon besűrítjük és elzárjuk alatta a gázt.
Verjük keményre a tejszínt és keverjük el a zabaglione-vel.
A piskótát apró darabokra törjük a poharak aljára tesszük. Megöntöttük a még meleg meggyel, így jobban beszívja.
Kenünk rá egy réteg habos zabaglione-t. Ezután újabb meggy, majd újabb habréteg következik. Tetejére zöldséghámozóval csokit forgácsolunk. Jól behűtve kínáljuk.