Hozzávalók:
A tésztához
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
5 dkg cukor
2,5 dl langyos tej
5 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
Töltelék:
7 dkg olvasztott vaj
fahéjas cukor
vaníliás cukor
380 g meggybefőtt
1 tojás a kenéshez
Sodó:
2 dl tejszín
1 dl tej
3 tojássárgája
2 zacskó vaníliás cukor
cukor ízlés szerint
Recept:
A Nők lapja konyha magazinban találtam egy cseresznyés fernandel receptet, azt variáltam picit át meggyre, mert még nincs cseresznyeszezon, meggybefőtt pedig mindig kapható.
Isteni, puha, fahéjas finomság lett a végeredmény.
A tésztához kenyérsütőgépbe tettem a következőket ebben a sorrendben:
a langyos tejet, az élesztőt a lisztet, a cukrot, az olvasztott vajat és a tojások sárgáit. Kenyértészta programon megdagasztattam- kelesztettem a tésztát. Ha nincs kenyérsütőnk, dagasztótálban, kézzel végezzük el a „piszkos munkát” majd kelesszük duplájára a tésztát langyos helyen letakarva.
A kész tésztát lisztezett felületen kb 25×30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük jócskán az olvasztott vajjal, arra szórjuk a lecsöpögtetett meggyet és bőséggel megszórjuk fahéjas cukorral, melybe keverhetünk még egy zacskó vaníliás cukrot is, az ízfokozás kedvéért :)
Szorosan feltekerjük a tésztát és kb 3 cm vastagságú szeleteket vágunk belőle.
Vajazott, lisztezett sütőformába helyezzük a tekercseket, tetejüket megkenjük egy felvert tojással. Hagyjuk még 20 percet kelni, majd sütőbe toljuk, 170 fokra állítjuk és bő fél óra- 40 perc alatt megsütjük.
Én vaníliasodót készítettem hozzá, egyszerűen isteni a kettő együtt: A tojássárgáját ízlés szerint adagolt cukorral és 2 zacskó vaníliás cukorral habosra kevertem. A tejet és tejszínt felforraltam, majd takaréklángon hozzáadtam a tojást. épp egy picit hagytam besűrűsödni, és levettem a tűzről, nehogy rántottává váljon.