Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
10 dkg rozsliszt
0,5 dl tej
1,5 dl víz
1/3 kocka élesztő
1 kiskanál só
2 kiskanál cukor
3 dkg vaj
két marék mag (tök-, szotyola…)
Recept:
A kenyérsütőgép már pár napja pihent, gondoltam, megszakítom édes álmát, főleg, hogy a kenyér is elfogyot itthon, és nem volt kedvem lemenni a boltba. Egyszerűbbnek tűnt valami péksütemény sajátkezű előállítása.
Az ember tényleg csak bedobálja a hozzvalókat a gépbe, és már csak a formázás művelete marad munkának. A végeredmény csodás, puha, olyan mint a „bolti”.
Így került az üstbe a víz, a tej, az élesztő, a cukor. Rá a liszt, a só, és a vaj és végül egy marék a magvakból. Kenyértészta programon megdagasztattam-kelesztettem vele. Amikor szépen megkelt, a tésztát 10 részre oszottam, és kis zsömléket formáztam belőlük (innen lestem a technikát). Tetejüket kissé megvizeztem és megszórtam a magokkal.
A sütőrácsra sütőpapírt fektettem, és előmelegítettema sütőt 180 fokra.
A zsömléket a rácson hagytam kelni 20 percig, majd be a sütőbe. 25 perc alatt sültek szép drappra.