Hozzávalók:
kb. 40 kekszhez:
27 dkg liszt
10 dkg vaj
2 evőkanál nádmelasz
1 tojás
fél csomag sütőpor
2 teáskanál gyömbérpor
10 dkg barnacukor
fél teáskanál só
Recept:
Nagyon gyorsan összedobható, pikáns keksz. A melaszt szintén a nagycsarnok földszintjén található Ázsia boltban vettem. Sűrű, sötét édes szirup.
Egy gyors fogalommeghatározás a wikipédiából:
A cukornád melasza fiatal, zöld cukornádból keletkezik, amelyet kén-dioxiddal kezelnek (ez tartósítja). Kéndioxid-kezelés nélkül csak érett cukornádból lehet kivonni. A melasz (azaz tiszta cukornádszirup) készítéséhez a leszüretelt nádról letépkedik a leveleket, majd megfőzik a nádakat, hogy kiváljon a cukor.
Ha csak egyszer főzik fel, édesebb melasz készül, mert kevesebb cukor válik ki. Ha másodszor is felfőzik, kesernyésebb lesz. Harmadszori kifőzésnél a szacharóz nagy része kiválik belőle, de még mindig nagy adagban tartalmaz cukrot, ellenben a finomított cukorral ellentétben van benne többféle vitamin és ásványi anyag is, például kalcium, magnézium és vas, mégpedig annyi, hogy Egy evőkanálnyi elég belőle az ásványianyag-szükséglet kielégítésére.
De térjünk vissza a kekszhez. A hozzávalókat tésztává dolgozzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távol helyezzük el a golyókat, amiket kanál hátával kilapítunk vagy akár ki is szaggathatjuk a kekszet.
200 fokos sütőben 10-15 percig sütjük. Kivéve még lágy a keksz, hűlés után keményedik meg.