Hozzávalók:
3 bögre fehér finomliszt (37,5 dkg)
1 bögre 2,8%-os tej (2,5 dl)
1 csomag szárított élesztő (7 g-os, megfelel 2,5 dkg frissnek)
1 púpos evőkanál kristálycukor
5 dkg vaj
1 tojás
1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
10 dkg vaj
10 dkg cukor
2 csapott teáskanál őrölt fahéj
én tettem bele még 2 zacskó vaníliás cukrot és fél zacskó narancsos cukrot (ruf), ami adott némi pluszt
Recept:
A Rupáner-konyha oldalán találtam ezt a remek, foszlós, fahéjas, csakúgy kézzelarcombatömős utána kezet és arcot mosós, zaftos, karamellás csodát. „Rupáner asszony” fahéjas fátyolnak titulálta a sütit, de szerintem a leveles kalács találóbb név.
Egy tálban a tejet, a vajat és a cukrot összemelegítettem mikrohullámú sütőben. Ha langyossá hűlt, adjuk hozzáa tészta összes hozzávalóját, majd a habverő dagasztókarjával dolgozzuk meg a tésztát. Ha szépen összeállt, és elvált az edény falától, lanygos helyen pihentessük 40 percet.
Lisztezett deszkán 30×50 centis téglalappá nyújtottam. Ezt megkentem az olvasztott vajjal, majd megszórtam a fahéjjal, vaníliás- és narancsos cukorral elkevert cukorral.
A vajból és a cukorból egy keveset félretettem a süti tetejére.
A téglalapot hat egyenlő – hosszú – csíkra vágtam, majd a csíkokat egymásra helyeztem, így kapva egy emeletes csíkot. Ezt további hat kockára vágtam.
Ezeket a kockákat sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába sorakoztattam élével, lásd a „nyers képet„.
A tetejét megkentem a maradék vajjal és meghintettem a maradék cukorral, és pihentettem megint 40 percet.
Közben a sütőt előmelegítettem 175 fokra.
Durván fél óra alatt istenien megsül.
Ez valami isteni!! Az az illat!!! Elmondhatatlanul finom! Az utóbbi két napban háromszor sütöttem meg! :D