Hozzávalók:
6 tojás
10 dkg étcsokoládé
fél zacskó sütőpor
24 dkg cukor
5 dkg liszt
csipet só
Krém:
5 dl tej
3/4 zacskó dr Oetker krémespor
2dl tejszín
porcukor
Bevonat:
25 dkg krémes túró
vanília
3 dl tejszín
porcukor
40 dkg eper
Recept:
Az első – még nem magyar – eprek megjelenése inspirált arra, hogy egy családi szülinapozásra valami könnyű, epres tortát készítsek.
Bevallom, van némi csalás a receptben.
A torta alapja puha, csokis Zacher tészta. Ehhez előmelegítettem a sütőt 190 fokra. Egy 21 cm tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral.
A tojások fehérjét a csipet sóval verjük kemény habbá. A sárgáját a cukorral keverjük habosra.
A csokit és a vajat olvasszuk össze alacsony hőfokon. Ha kihűlt, keverjük a sárgájához.
A fehérjébe keverjük bele a sárgájás keveréket és a sütőporos lisztet óvatosan, kézzel.
Öntsük az előkészített tortaformába és kb. 45 perc alatt süssük meg, tűpróbával ellenőrizve a sütemény elkészültét.
A kihűlt tésztát vágjuk három felé vízszintesen.
Az epret mossuk meg, szedjük le a leveleit, a felét/háromnegyedét vágjuk apróra.
A krémhez a tejszínt verjük az ízlés szerint adagolt porcukorral habbá. A krémesport keverjük el tejjel, adjuk hozzá a tejszínhabot, majd habverővel habosítsuk ki. Ezzel töltsük meg a tortát, a krém tetejére az apóra vágott epret szórva.
A torta bevonásához a tejszínt verjük az ízlés szerint adagolt porcukorral habbá. Keverjük bele a krémtúrót, ízesítsük egy vaníliarúd kikapart belsejével vagy vaníliás cukorral. vonjuk be a tortát, peremére csillagcsöves nyomózsákkal ültessünk habrózsákat.
Az eperszemeket szeletekre vágva díszítsük fel a süteményt.