Hozzávalók:
4 dkg élesztő
10 dkg cukor
2 dl tej
50 dkg finomliszt
csipet só
1 citrom reszelt héja
2 csomag vaníliás cukor
4 tojássárgája
15 dkg margarin
10 dkg mazsola
10 dkg finom csokoládé
A forma kikenéséhez:
2 dkg sütőmargarin
A tetejére:
6 dkg sütőmargarin
1 csomag vaníliás cukor
Recept:
Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, melybe 1-1 kiskanál cukrot és lisztet szórunk. Meleg helyen 10- 15 perc alatt fölfuttatjuk.
A lisztet egy nagy tálban a sóval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral összeforgatjuk. Ezután a tejes élesztővel, a maradék cukorral, a tojások sárgájával, az olvasztott, de nem meleg margarinnal dagasztani kezdjük. Közben apránként belegyúrjuk a maradék langyos tejet is. Letakarva, meleg helyen bő 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, közben a mazsolát, a az apróra vágott csokit beledagasztjuk. Mivel nincs panettone formám, egy lábost vajaztam jól ki. Ebben még egy órát kelesszük.
Ezután a tetejét kereszt alakban bevágjuk, és előmelegített sütőben, az alsó rácson, nagy lánggal (210 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) 10 percig sütjük.
Ezután a sütés erősségét mérsékeljük, és közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 percen át tovább sütjük.
Ekkor a tetejüket, a bevágás mentén a vaníliás cukorral édesített, olvasztott margarinnal gazdagon megkenjük, és kb. 15 percre visszatoljuk a sütőbe. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük.
Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy kuglóf formába belefér vajon? Mert gondolom eléggé megnő…