Hozzávalók:
Fél kg csirkemáj
1 lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk só
1/2 tk őrölt bors
1 ek morzsolt majoranna
1/2 dl édes fehérbor
3 ek olívaolaj
12 dkg vaj
Recept:
Imádom a májkrémeket. Most, hogy házilag készítem, legalább tudom, mi kerül bele.
A májat alaposan megtisztítom, ha találok epétől zöld foltokat, gondosan kivágom.
Egy nagy serpenyőben felhevítek 2 ek. olívaolajat, a durvára vágott hagymát és az összetört fokhagymagerezdeket közepes lángon puhára párolom. Hozzáadom a maradék olajat, magassabbra veszem a lángot, a májat is a serpenyőbe teszem kevés sóval, borssal és a morzsolt majorannával. Kb. 5 percig pirítom, amíg a máj kivül megpirul, de belül puha és rózsaszín marad.
A serpenyőbe öntöm a bort és elfőzöm az alkoholt. Az egészet turmixgépbe teszem és 5 percig turmixolom, közben fokozatosan hozzáadom a vajat. Leállítom a gépet, ha kell utánafűszerezem a májkrémet, és mégegyszer átturmixolom, hogy teljesen selymes legyen.
Akkora tálba (ha tovább szeretném tárolni, több kis tálba) teszem, amiben még 2-3cm hely marad a tetején. Nedves sütőpapírral (amennyire csak lehet légmentesen) lefedem és hűtőbe teszem 1 órára.