Hozzávalók:
4-5 kehelynyi mennyiség:
6 dl tej
1 rúd vanília
4 nagy tojássárgája
másfél zacskó zselatin fix
1 evőkanál vaníliás pudingpor
2 dl tejszín
10 dkg cukor
3 nektarin
sziruphoz:
1 dl víz
10 dkg cukor
Recept:
Nyári hűsítő pohárkrém, mely csak a tojások sárgáinak felhasználásával készül.
A maradék fehérjét használjuk fel máshoz. Akár egy mákosguba tortához, vagy egy jó pavlovához, esetleg egy kókuszcsókhoz remek alapanyag!
Forraljunk fel 5 dl tejet a vaníliarúd kikapart magjaival. Egy nagy edényben a tojássárgájákat a cukorral verjük szinte fehérre, habosra, majd keverjük hozzá a pudingport is. Adjuk hozzá a maradék 1 dl tejet, és azzal is elegyítsük. Vékonysugárbna csorgassuk hozzá a felforralt tejet, majd a tej lábosába visszaöntve takaréklángon, kevergetve óvatosan sűrítsük be a keveréket. Vigyázzunk, nehogy forrjon, mert a tojás kicsapódhat. Hűtsük ki a főzetet, és ha langyos, keverjük el benne alaposan a zselatin fixet. Verjük kemény habbá a tejszínt, és forgassuk bele óvatosan. Poharakba adagolva tegyük a hűtőbe jó néhány órára, ezalatt viszonylagosan megszilárdul.
A nektarint hámozzuk meg, és vágjuk csíkokra. A vizet a cukorral tegyük fel főni, és kevergetve forraljuk egy percig. Ha kemény a nektarin, tegyük bele és takarékon egy percig főzzük a sziruppal. Ha puha a gyümölcsünk, csak tegyük bele a forró szirupba és zárjuk el alatta a gázt. Hagyjuk állni,amíg hűl a pohárkrém.
Ha a pohárkrém megszilárdult, tegyük a nektarint a tetejére, díszítsük tejszínhabbal vagy citromfűlevéllel.