Hozzávalók:
40 dkg sima liszt
2 csomag sütőpor
1 teáskanál só
1 ek kristálycukor
6 dl tej
2 tojás
10 dkg olvasztott vaj
túrókrém:
50 dkg krémes túró
porcukor
vanília
bio citrom héja
karamellszósz:
15 dkg kristálycukor
2 ek víz
1 dl tejszín
2,5 dkg vaj
csipet só
csokiszósz:
10 dkg étcsoki
0,5 dl tejszín
Recept:
Imádom a túró gurut…meg a karamellt, meg a csokit, meg a mogyorót…A palacsintát sem vetem meg. Miért ne lehetne ebből egy bűnös poligámia?
A vajat egy bögrében olvasszuk meg a mikrohullámú sütő közepes fokozatán, hogy ne fröcsögjön. A lisztet a cukorral, a sóval és a sütőporral keverjük el. Öntsük rá a vajat, és szép lassan, keverés közben adjuk hozzá a tojásokat és a tejet. Addig keverjük, amíg csomómentes lesz.
Gyengén olajozott palacsintasütőben kis halmokban (kb. 10 cm átmérőjű adagokban) süssük ki takarékon, hogy átsüljön rendesen.
A tetejére szánt „bűntényhez” keverjük ki a krémes túrót (Sparban kapható, isteni) reszelt bio citromhéjjal, porcukorral, vaníliával ízlés szerint.
A karamellszószhoz tegyük egy edénybe a cukrot, és keverjük hozzá a vizet. Közepes tűzön melegítsük addig, míg a cukor felolvad. Ezután kicsit magasabb hőfokon aranybarnára karamellizáljuk. Amikor elérte a megfelelő színt, félrehúzzuk, és óvatosan hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és a sót. Visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett homogénné melegítjük. Hűlés közben sűrűsödni fog. Ha marad belőle, tároljuk hűtőben. Újra melegítve ismét folyós lesz.
A csokiszószhoz a csokit a tejszínnel alacsony hőfokon melegítsük össze. A mogyorót vágjuk apróra, és száraz serpenyőben pirítsuk meg. Éééééés jöhet a legizgalmasabb rész, az összeállítás: a palacsintára kenjünk némi túrókrémet, öntözzük meg a karamellszósszal, kínáljuk meg a csokiöntettel, és szórjuk meg a mogyoróval.
Összefut a nyál a számban!:) Nagyon gusztán néz ki!
KÖszi, Szörcs!