Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
10 dkg BL 80 liszt
1 tojás
2 tk. só
kb. 3,5 dl tej
5 dkg olv. vaj
1 tk. cukor
2,5 dkg élesztő
kb. 2 ek. tejföl
Recept:
Limara remekbeszabott receptje ez a sós kalács.
A tejföl és a vaj kivételével mindent tegyünk a kenyérsütőgép üstjébe a következő sorrendben:
élesztő, cukor, langyos tej, lisztek, só. Kezdjük el dagasztatni kenyértészta programon, majd kb. 10 perc után apránként adjuk hozzá az olvasztott, nem forró vajat is.
Akkor jó a tészta, ha szép hólyagos, lágyabb, de nem ragacsos.
Miután megkelt borítsuk lisztezett felületre, majd osszuk három egyenlő részre.
Mindet nyújtsuk ki, és egy kenőtoll vagy ecset segítségével kenjük meg tejföllel vékonyan. A megkent lapokat tekerjük fel beigliszerűen.
Hármas fonással fonjuk meg.
Sütőpapírral béleljük ki a sütőformát, ebben kelesszük ismét duplájára. Felvert tojással kenjük meg a tetejét és 180 fokra előmelegített sütőben süssük háromnegyed órán át.
15 perc után takarjuk le fóliával, nehogy megégjen a teteje. Rácsra téve hűtsük ki.