Hozzávalók:
kb 30 darabhoz:
1 csomag készre nyújtott vajas leveles tészta
1 db kisebb tojásfehérje
12 deka porcukor
1/4 db citrom leve
2 ek átpasszírozott sárgabaracklekvár
Recept:
Az olasz gasztronómia egyik gyöngyszeme. Lényegében 4 összetevő szükséges hozzá, a végeredmény pedig egy csodás, roppanós, édes kis ékszer.
Az Olaszországban sfogliatine glassate, azaz mázas leveles tészta néven ismert aprósüteményt gyakran fogyasztják akár vacsora utáni borozáshoz is.
A sütőt melegítsük elő 160 C fokra.
A tojásfehérjéket a csokorral, vanília kikapart magjaival és a citromlével, kézi robot segítségével 5-6 perc alatt verjük sűrűn folyós habbá.
A baracklekvárt passzírozzuk át, töltsük habzsákba vagy zacskóba, aminek a sarkát kivágjuk.
A leveles tésztalapot 2×6 cm-es darabokra vágjuk, és helyezzük el a sütőlemezen fél cm helyet hagyva köztük.
A tetején egyenletesen osszuk el a habot ecset vagy kanál segítségével, és a sárgabaracklekvárból egymástól kb. 1 cm-re vékony csíkokat húzok párhuzamosan, majd ezekre merúlegesen is.. A meleg sütőbe tolva süssük 15-20 percig a sütiket, míg a hab utat talál magának a lekvárcsíkok között és kellően megszárad a tetején. A sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni.