Hozzávalók:
Kovász:
10 dkg liszt
2 dkg élesztő
csipet cukor
1 dl tej
kenyér:
kovász
2 dl tej
20 dkg kenyérliszt
15 dkg finomliszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 tojássárgája
4dkg olvasztott vaj
Recept:
Vettünk egy kenyérsütőgépet. Már nagyon régóta szemezgettem vele, ízleltem a gondolatot, és most itt van a konyhában. Moulinex brad and baguette.
Alig vártam, hogy kipróbáljam, az első kalács nem lett rossz, az azt követő kifli lelombozott, de nem adtam fel, kísérletezni kell.
És íme, a puha kenyér, szinte teljesen olyan, mint a bolti szendvicskenyér. A kovász miatt kell egy kis pluszmunka, de megéri. 40 perccel az elkészítés előtt a langyos (nem meleg!) tejet a liszttel (egy evőkanállal tegyünk félre), a cukorral és az elmorzsolt élesztővel keverjük össze, és a félretett liszttel hintsük meg a tetejét.
40 perc múlva ezt a kovászt öntsük a kenyérsütőgép üstjébe.
Erre kerüljön a tej, a liszt, a tojássárgája, a vaj, majd a tetejére a só, ebben a sorrendben. Fehérkenyér programon elkészítette a gép. Amikor elkészült, szépen kiborítottam a gépből, vizes ecsettel megkentem a héját, és hagytam kihűlni.
A végeredmény nagyon kellemes, ízes, puha lett, és büszkeséggel tölt el a saját kenyerünket enni! Már csak fantázia kérdése, mivel dúsítja még az ember a tésztát.