Hozzávalók:
3-4 személyre:
70-80 dkg csirkemellfilé
2 evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál olaj
2 evőkanál Chiu chow chiliolaj
2 evőkanál mirin
kis darabka aprított friss gyömbér
3 szál újhagyma pucolva
1 teáskanál szecsuani bors
1 evőkanál barna cukor
3 evőkanál szójaszósz
20 dkg sótlan, pirított mogyoró
Recept:
Életem első mogyorós csirkéje. Szerintem nagyon érdekes, intenzív ízű, és nehezen tudtam abbahagyni. Néhány hozzávalót be kell szerezni hozzá, ezeket az Ázsia bt-ben vásároltam meg.
Egy kis gyorstalpaló: A mirin egy 40-50 %-os cukortartalmú, édes, sűrű, főzéshez használatos rizsbor. A Chiu chow egy csilipelyhekkel dúsított csípős, fokhagymás csiliolaj. isteni illata van és betyár csípős. A szecsuáni bors elengedhetetlen kelléke nagyon sok keleti receptnek. Ezt a citrusos aromájú fűszert érdemes egészben vásárolni. Száraz serpenyőben kissé pirítsuk meg, amíg illatozni kezd, majd törjük össze mozsárban. A mogyoró háromnegyedét őröljük meg.
A csirkét kockázzuk fel, majd szórjuk meg az étkezési keményítővel és a rizsborral, jól keverjük össze, és egy órára tegyük a hűtőbe. Egy wokot, vagy serpenyőt zsiradék nélkül felforrósítunk, majd hozzáadjuk a chiliolajat és a normál olajat. (Ha nincs chiliolajunk, akkor hideg napraforgóolajba teszünk 2-3 szárított chilipaprikát, felhevítjük, néhány percig pirítjuk, majd a paprikát szűrőkanállal eltávolítjuk). A forró olajba dobáljuk a csirkét, és a szecsuani borsot és erős lángon, dobva-rázva néhány perc alatt megpirítjuk.
Amikor a csirke kifehéredett, hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát, a finomra aprított gyömbért, a barna cukrot, a szójaszószt, és az őrölt mogyorót. Ezzel is néhány percig pirítjuk, amíg hozzávalók szirupos bevonatot képeznek a húson. A végén dobjuk bele az egészben hagyott mogyorót.
Rizskörettel kínáljuk.