Hozzávalók:
4 személyre:
7 tojás
2 evőkanál finomliszt
5 evőkanál rétesliszt
1 evőkanál keményítő
1 zacskó sütőpor
7 evőkanál cukor
1 zacskó csokis pudingpor
7 dl tej
2 tábla étcsoki
Recept:
Ki ne emlékezne a régi szép időkre, mikor már a tanítás elején az ebédet várta mindenki, ha neszét vette, hogy piskótakocka lesz csokiöntettel a főfogás?
A piskóta elkészítéséhez első lépésként melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A tojások fehérjét csipet cukorral habbá verjük. A sárgájákat a cukorral fehéredésig keverjük. A fehérjébe óvatosan beleforgatjuk a sárgáját és beleszitáljuk a sütőporral és keményítővel elkevert liszteket. Vigyázzunk, a hab ne törjön össze.
Sütőpapírral bélelt (csak az alját béleljük, az oldalán remekül meglazítható a piskóta késsel is) 40x 25 cm-es tepsibe kanalazzuk a tésztát és megkezdjük a sütést. Ha felemelkedett a tészta, mérsékeljük a lángot 160 fokra, és tűpróbáig (ha a torta közepébe szúrt hústűre/villára nem ragad már a tészta) sütjük.
A csokiöntethez a pudingport kevés tejjel elkeverjük. Belekockázzuk a csokit, majd hozzáöntjük a többi tejet is és feltesszük főni. Állandó kavarás mellett forrásig melegítjük. A „folyósságát” további tej hozzáadásával tudjuk szabályozni.
A kihűlt piskótát nagy kockákra vágjuk. Tányérra téve leöntjük a langyos szósszal és nosztalgiázunk.