Hozzávalók:
17 dkg cukor
5 dkg méz
20 dkg mag (tökmag, szotyola, apróbbra vágott kesudó, stb)
15 dkg kandírozott gyümölcs
2 dkg vaj
2 dl tejszín
2 evőkanál finomliszt
A bevonathoz:
20 dkg étcsokoládé
pár csepp olaj
Recept:
A florentin után kutatva ötöltem ki ezt a finomságot. A florentinhez szükséges mandula horror árban van, próbáltam egy olcsóbb verziót kitalálni. Ez a mézes-karamelles édesség finom, puha, kissé ragacsos, de nem ragad a fogba.
Bármilyen maggal és kandírozott gyümölcsdarabbal elkészíthető, én most tökmagot és napraforgómagot használtam illetve kandírozott narancs- és citromhéjat.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A kandírozott gyümölcsöket aprítsuk finomra.
A cukrot, a mézet,a vajat a tejszínnel alacsony lángon felmelegítjük és öt percig főzzük kavargatva.
Hozzákeverjük a magvakat és a gyümölcsöket, felforraljuk, majd félrehúzzuk a tűzhelyről, és elkeverjük benne a lisztet.
Egy 30×25 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk. Belesimítjuk a masszát, majd 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Kihűtjük. Egy másik sütőppírra borítjuk, és a lapos felét (ami eddig alul volt) bevonjuk a kevés olajjal felolvasztott csokival. Ha megsziárdult, hasábokra vágjuk éles késsel. A hasábok széleit szintén márthatjuk csokiba, akkor több csokit számoljunk hozzá, nekem két tábla kellett majdnem a hátoldal bevonásához.
Csodás édesség. Csak időm legyen és azonnal készítem :-)