Hozzávalók:
90 dkg liszt
20 dkg vaj
6 evőkanál méz
30 dkg cukor
2 evőkanál szódabikarbóna
2 kávéskanál ecet
4 egész tojás
3 evőkanál tejföl
Krémhez:
2 konzerv cukrozott sűrített tej (2 *475 g)
30 dkg vaj
15 dkg darált dió
Fél dl konyak vagy rum
További őrölt dió a szóráshoz
Recept:
Életem első marlenkája internetről szedett recept alapján készült. Első nekifutásra a tésztát kevésnek találtam, ugyanígy a tölteléket. Megtoldva a receptet isteni finom sütit készítettem.
Előző nap készítettem el a karamellt. Ehhez a sűrített tejet bontatlanul egy nagy fazék vízbe feltettem főni és három órán keresztül otthagytam a tűzön. Másnapra szépen kihűlt.
Apropó, sűrített tej: lelőhely ismét a nagycsarnok (Fővám tér) alsó szintjén található Ázsia bt.
A tésztához egy fémtálba tettem a mézet, a cukrot, a vajat, a tojásokat . A fémtál alá helyeztem egy vízzel félig töltött lábost és alágyújtottam. A gőz fölött állandó kevergetés közben besűrítettem a szirupot. A langymeleg sziruphoz tettem az ecetben feloldott szódabikarbónát. Beledolgoztam a lisztet és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát kaptam.
Elvileg pihentetni kell, ám nekem frissen jobban ment a nyújtás.
6-7 egyenlő részre osztottam és gáztepsi hátán, sütőpapíron sütöttem a lehetőleg nagyon vékonyra (33*33 cm-es lapok lettek) nyújtott tésztát. 180 fokon 5-7 perc alatt lettek készen, enyhe színt kapva.Sütőpapírostól halmoztam egymásra a lapokat és hagytam hűlni.
A krémhez a vajat a konyakkal habosra kevertem, majd beledolgoztam a darált diót és a sűrített tejet. A lapokat egyenletesen megkentem, úgy, hogy a legfelső lapra is került. Ezt megszórtam darált dióval és jól lefóliáztam. Két nap alatt szépen összeért, megpuhult a sütemény.
Megsütöttem ezt a sütit,de szerintem nagyon sok a szodabikarbona és ez elrontotta a süti izét.Nálunk nem lesz kedvenc az biztos.
Szerintem 90 dkg liszthez nem sok, nálunk senki nem panaszkodott.
Szinte minden receptben ilyen arányban szerepel.
Biztos, hogy a lisztmennyiség a receptnek megfelelő volt?
A liszt 90dkg volt a szodabikarbona 2evökanál,tehát ami a receptedben meg van irva.Más recepteket is megnéztem utolag,70dkgliszthez irnak 1evökanállal.A képeden nagyon guszta a süti azért választottam ezt a receptet,meg a mennyiség miatt,mert nagy a család én is mindig dupla adagokat sütök.Bocs, de a süti rendesen büdös volt a sok szodabikarbónától,számunkra ehetetlen.üdv.bobe
De hogy lehet büdös?? A szódabikarbóna egy szagtalan anyag. Nem szalalkálit tettél bele? A szódabikarbóna majdhogynem sütőpor, ennyi kell 90 dekához, nekem tök finom volt a sütim, nem értem!
Én sem értem.
Szia!
Megcsináltam, én tubusos sűrített tejet kaptam, azt tettem befőttes üvegbe és úgy főztem a lábas vízben.Nagyon finom lett!
Köszönöm a receptet!