Hozzávalók:
A piskótához:
3 tojás
1 evőkanál finomliszt
2 evőkanál rétesliszt
2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 evőkanál cukor
0,5 csomag sütőpor
krém:
0,5 liter hulala
3 tábla csokoládé a krémbe
1 zacskó zselatin
rumos meggy
Bevonás:
1,5 tábla csokoládé
2 evőkanál olaj
Recept:
Végre egy finom, csupacsokis torta, ami olyan „mint a bolti”. A csokibevonat is sikerült, pedig nagyon féltem tőle, de szépen terült és fényes is lett.
A rumos meggyet is házilag „készítettem”. Magozott meggybefőttet lecsöpögtettem és rumba áztattam.
A piskóta készítéséhez első lépésként melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A tojások fehérjét csipet sóval habbá verjük. A sárgájákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd belekeverjük a liszteket, a kakaóport és a sütőport.
A fehérjehab egy részét belevegyítjük a sárgájás masszába, majd a maradék fehérjét is beleforgatjuk, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
Sütőpapírral bélelt (csak az alját béleljük, az oldalán remekül meglazítható a piskóta késsel is) 22 cm-es kapcsos tortaformába kanalazzuk a tésztát és megkezdjük a sütést. Néhány perc múlva mérsékeljük a lángot 160 fokra, és tűpróbáig (ha a torta közepébe szúrt hústűre/villára nem ragad már a tészta) sütjük.
A hulalát kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a felolvasztott, kicsit hűlni hagyott csokoládét lassan csorgtva, végül a kevés vízben feloldott, megmelegített (de nem forralt)zselatint is vékony sugárban hozzácsorgatva.
A kihűlt tortalapot meglocsolom kevés rumos meggylével, majd kirakom a rumos meggyekkel. Rásimítom a csokihabot és hupsz, be a mélyhűtőbe, épp csak annyi időre, míg a teteje elég kemény lesz a bevonáshoz.
A csokit apróra töröm, meglocsolom az olajjal és a mikróban nagyon kis fokozaton megolvasztom. Ráöntöm a megkeményedett hab tetejére és mozgatással folyatom szét egyenletesre a bevonatot.
tetejét meggyszemekkel díszítem, még a csoki szilárdulta előtt, így szépen „odakötnek”.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a receptet, életem első „igazi” tortája volt, és nagyon jól sikerült, egy morzsa sem maradt belőle!
Brigi
Szija azt szeretném kérdezni, hogy a meleg olvasztott csokitól nem esett nagyon össze a hab? vagy nem csapódott ki? és elég szilárd lesz a végén ahhoz hogy szeletelni lehessen? a rumos meggyet aromával vagy rendes rummal csináltad?
Szia Anett! A csokit kicsit hűlni kell hagyni, javítottam a receptet. A kézmeleg, lassan csorgatott csokitól nem esik össze a hab, a hulala főleg nem.
A rumos meggyet igazi rummal csináltam.
Jó sütést!
Zsófi
ma sütöm nagyon izgulok hogy sikerüljön :)