Hozzávalók:
30 dkg libamáj leturmixolva
2 dl tej
2 dl tejszín
0,5 dl aszú
5 tojás sárgája
1 tk. balzsamecet
pici só
pici frissen őrölt bors
Recept:
Van egy remek szakácsfáklyám, köszönöm Petyi! Muszáj volt újra használnom, szegény már egy ideje porosodott a konyhaszekrényben. Ráadásul az interneten szörfölgetve belebotlottam remek libamájreceptekbe. El is rohantam a nagycsarnokba, ahol viszonylag olcsón szereztem egy kis darab libamájat. Milyen remek lenne brulee-ként tálalni!
Különleges alkalmakra érdemes elkészíteni.
Finom, krémes, lágyan olvad. Az eredeti recept 10 dkg májjal írja, de szerintem talán még a 30 dkg is kevés, én szeretem, ha sűrű a krém. Tettem bele rózsaborsot is,a mit eddig még sosem használtam, de szerintem nem kellett volna, a máj aromáját elviszi citrusosabb irányba, nem tett jót a krémnek.
Elkészítéséhez tegyünk fel forrni egy mély lábost félig tele vízzel, és keressünk egy akkora fémtálat, amit a lábos tetejére tudunk ültetni anélkül, hogy az alja beleérne a vízbe.
A tábla öntsük a tejet, a tejszínt, a tojássárgákat, a bort, majd pici sóval, borssal vízgőz fölött kissé sűrítsük be, állandó keverés mellett.
Vegyük le a vízgőzről, és adjuk hozzá a megmosott, leturmixolt libamájat és a balzsamecetet. Kóstoljunk bele, és ízesítsük tovább, ha szükséges.
6 porcelán formába osszuk el a krémet, majd tegyük egy tepsibe a formákat és öntsük fel úgy vízzel, hogy a formák feléig érjen.
140 fokon 60 percig pároljuk.
Hagyjuk hűlni őket majd hűtőbe téve várjuk meg, míg teljesen lehűlnek.
Tálalás előtt megszórjuk barna cukorral és pirítsuk meg karamellizáló pisztollyal.