Hozzávalók:
3 körte
fél liter víz
15 dkg cukor
fahéj, szegfűszeg, 1 citrom
Tésztához:
25 dkg liszt
5 dkg cukor
csipet só
fél rama (12,5 dkg)
1 tojás
1 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
fél rama (12,5 dkg)
2 tojás
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg őrölt mandula
csipet só
Recept:
Illeskrisz remek receptjét nekem is ki kellett próbálnom, olyan gusztusos volt.
Hámozzuk meg a körtéket, hosszában vágjuk ketté, magházukat távolítsuk el. A vizet a cukorral és a fűszerekkel, a citrom levével forraljuk fel. A körtéket beletéve alacsony lángon pároljuk puhára.
Ha készen van, csepegtessük le, hűtsük ki, majd éles késsel irdaljuk be a körtéket.
A tésztához valókat alaposan gyúrjuk össze, majd pihentessük hűtőben egy fél órát. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Egy piteformát béleljünk ki a lisztezett munkalapon vékonyra nyújtott tésztával. Szurkáljuk meg villával és 15 percre toljuk a sütőbe, hogy elősüljön.
A krémhez a vajat, a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és tojással keverjük habosra. Keverjük hozzá a mandulát. Simítsuk az elősült tészta tetejére, majd rakjuk ki körtékkel. Süssük készre kb háromnegyed óra alatt.