Hozzávalók:
Alap piskóta:
7 tojás
4 evőkanál rétesliszt
3 evőkanál finomliszt
7 evőkanál cukor
csíkos piskóta:
6 tojás
3 evőkanál rétesliszt
3 evőkanál finomliszt
6 evőkanál cukor
1-2 evőkanál kakaópor
Krém:
5 dl tejszín
3 tábla csoki
15 dkg mascarpone
2-3 evőkanál nescafe
habfixáló
10 dkg marcipán
10 dkg csokoládé
kevés kókuszzsír
Recept:
Meglepetéstorta férjem szüleinek hatvanadik születésnapjára.
Isten éltessen Vera, János!
Az alap piskótához melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. A sárgájákat addig keverjük a cukorral, míg vajfehérségű lesz. Óvatosan öntsük rá a fehérjehabra, laza mozdulatokkal széles fakanállal keverjük bele. A kétféle lisztet több részletben szitáljuk hozzá, és finoman keverjük el. A hab ne törjön össze. Kisebb tortaforma (22 cm) alját béleljük ki sütőpapírral. A masszát kétfelé osztva süssük meg. Az első felét simítsuk a sütőpapírra és tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja. A másik adag masszával hasonlóképpen járjunk el.
A csíkos piskótához a 6 tojásfehérjét verjük fel egy csipet sóval kemény habbá. A sárgájákat keverjük fehéredésig a cukorral. Óvatosan öntsük rá a fehérjehabra, laza mozdulatokkal széles fakanállal keverjük bele. A lisztet több részletben szitáljuk hozzá, és finoman keverjük el. A hab ne törjön össze.
Válasszuk ketté. Egyik felébe keverjük bele a kakaóport. Töltsük két habzsákba a kétféle masszát. Sütőpapírral béleljünk ki egy gáztepsit, és felváltva átlósan húzzunk csíkokat a masszákból.
Toljuk be az előmelegített 200 fokos sütőbe, és süssük addig, míg nem ragad már a teteje.
A kávés krémhez a csokit a tejszínnel mikrohullámú sütőben kis fokozaton, többször megkeverve összeolvasztottam. Kihűlés után a mascarponeval habbá vertem és kevés vízben feloldott nescafe-val ízesítettem. Ha nem hulalával dolgozunk, szükség lesz habfixálóra, minimum két zacskóra, ezt is keverjük hozzá.
Az alsó lapot megkentem krémmel. A marcipánt a torta méretével megegyező kör alakra nyújtottam és ráfektettem a krémre. Ismét krém és végül a másik piskóta következik. A torta oldalát szintén bekenjük és a csíkos piskótából méretre vágott palásttal körbetekerjük. A tetejét krémmel húzzuk be, habrózsákkal és kókuszzsírral olvasztott csokival díszítjük.