Hozzávalók:
Hozzávalók 8 nagyobb db-hoz:
1 dl tej
4 ek cukor
2,5 dkg friss élesztő
8 dkg vaj
1 egész tojás
35 dkg liszt
1 csipet só
1 tojás sárgája a kenéshez
Töltelék:
4 dkg puha vaj
1 cs vaníliás cukor
3 ek cukor
2 tk kakaópor (keserű)
1 ek rum
kis fahéj
Recept:
Ezt a receptet mennyeimannánál leltem. Egy gulyás után isteni!
Az élesztőt meleg, cukros tejben felfuttatom. Összekeverem az olvasztott vajat , a tojást, a sót, a lisztet és az élesztős tejet.
Kézzel dagasztom,míg a tészta el nem válik az edény falától.
A tésztát 1 óra alatt duplájára kelesztem. Ezalatt habosra keverem a töltelék hozzávalóit és a hűtőbe teszem. A megkelt tésztát vékonyra, kb. 30×50 cm téglalappá nyújtom.
Egyenletesen megkenem a hideg töltelékkel. Hosszanti oldalainál kezdve szorosan feltekerem.
A tekercset a képen látható módon felszeletelem. A trapézok közepét vajazókés nyelével lenyomom. Erősen, de vigyázzunk, ne vágjuk ketté!
A pillangókat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, nem túl közel egymáshoz, hogy legyen helyük hízni!
Tetejüket megkenem tojássárgával és további 15 percet kelesztem. Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 20 perc alatt aranybarnára sütöm. Rácson hagyom hűlni.