Hozzávalók:
Húsleveshez:
7 személyre főztem
3 pulykanyak
10 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa
2 szelet zeller apróra vágva
fél kiló csirkemell
vegeta
szárított zöldségek
1 fej hagyma
egészbors
Grízgaluskához:
3 eg. tojás
só
kevés bors
10-15 dkg gríz
egy csipet szódabikarbóna lazítja
Májgombóc:
15dkg máj
egy kis reszelt vöröshagyma
2 dkg vaj
finomra vágott zöld petrezselyem
só
törött bors
1 egész tojás
4 dkg liszt vagy zsemlemorzsa
Recept:
A húslevessel szégyen szemre csaltam, de nagyon finom lett, és időt spóroltam meg, ugyanis kuktában főztem.
A fehér és sárgarépát,a zellert megtisztítottam, karikára illetve a zellert apróra vágtam. a pulykanyakat szintén apróbb darabokra vágtam, a csirkemellet felapróztam.
A kuktába tettem ezeket, illetve megpucolt, de egészben hagyott hagymát és az ízesítőket. Felöntöttem vízzel a kukta háromnegyedéig.
A kukta sziszegésétől 35-40 percig főztem. A húst és zöldségeket kiszedtem,a levest átszűrtem.
A grízgombóchoz a hozzávalókat összekevertem, egy órát pihentettem, a májgombóccal ugyanígy tettem. Ha a májgombóc nem elég sűrű,kis grízzel rásegíthetünk, de pihentetni kell!
Az alapanyagokból apró golyókat formálunk. Egy kis lábosba merünk a húslevesből, felforraljuk, majd a forró, de nem lobogó vízben kifőzzük őket.
Tapasztalatom szerint kell nekik 10-15 perc. Egyet ki kell venni próbának, hogy belül is átfőtt-e!
A májgombóchoz 15 dkg májat egy késsel megkaparunk vagy szitán áttörünk.
2 dkg vajon megpirítottunk egy kis reszelt vöröshagymát, majd ezt és a finomra vágott zöldpetrezselymet, sót, törött borsot összekeverünk a májjal, s végül 1 egész tojással és 4 dkg liszttel keverjük és kis gombócokat vagy galuskákat szaggatunk belőle.
A gombócokat vizes kézzel készítjük el. Csendesen forró levesben főzzük. Ha a gombócokat kifőztük, kettévágjuk, hogy megnézzük a belseje is megfőtt-e.