Hozzávalók:
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
25 dkg vaj
15 dkg kristálycukor
1 zacskó vaníliáscukor
2 tojás
csipetnyi só
A töltelékhez:
1 kg savanykásabb alma
2 evőkanál citromlé
ízlés szerint kristálycukor
1-2 teáskanál fahéj
5 dkg mazsola
25 dkg túró
Fél zacskó főzős vaníliás pudingpor
1,5 dl tej
Recept:
Mutatós és isteni finom sütemény, hihetetlenül omlós tésztával…
A lisztet elkeverem a sütőporral, majd hozzáadom a cukrot és a sót. Elmorzsolom benne a vajat és hozzáadom az elkevert tojást. A tésztát homogénné gyúrom. Ha összeállt, fóliába csomagolva beteszem egy órára a hűtőbe.
Az almákat meghámozom, kiszedem a magházukat, majd kockákra vágom. Meglocsolom a citromlével, meghintem a cukorral, fahéjjal, hozzáadom a mazsolát, majd az egészet jól összekeverem és felteszem a tűzre. Lefedve párolom, amíg az alma egy kicsit megpuhul.
A tészta kétharmadával kibélelek egy kapcsos tortaformát, úgy, hogy a tortának 2-3 cm magas peremet formálok. Ne próbálkozzunk nyújtással, tegyük csak bele a tésztát és kézzel nyomkodjuk szét. A túrót kikeverem a pudingporral, ízlés szerinti cukorral és tejjel. A tésztára simítom a túrós krémet, majd rá az almát.
A maradék tésztából hosszú rudakat nyújtok, majd berácsozom vele a süteményt. A másik felvert tojással megkenem és a 180 fokos, előmelegített sütőben 50-60 perc alatt szép barnára sütöm.
Köszönöm a receptet, már többször is elkészítettem, mindig nagy sikere volt! Gratulálok a többi recepthez is, egyre többet próbálok ki belőlük :)
Szia Zsuzska,
Örülök a sikerednek. További jó sütögetést és szép nyarat!
Mankó
Szia Zsófi!
A tortaformát kikened, vagy tehetek bele sütőpapírt? Karácsonyi meglepi lenne a torta, de félek, hogy odaégetem.
Szia Éva!
Nem kell kikenni, van elég zsiradék a tésztában.
Köszönöm, majd beszámolok, hogy sikerült.
Éva