Hozzávalók:
Tészta
csipet szódabikarbóna
1 dl tejföl
2 db tojássárgája
10 dkg porcukor
15 dkg Rama
30 dkg liszt
Töltelék
citromhéj
25 dkg cukor
30 dkg mák
1,5 dl tej
Hab
5 tojásfehérje
25 dkg porcukor
csipet só
Recept:
Mákrajongóknak. Finom, omlós tészta, szaftos máktöltelékkel.
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrom, és fél órára a hűtőbe teszem. Egy lapot nyújtok belőle. Tepsibe simítom, amit vajazni nem szükséges. Nyugodtan dolgozhatunk az ujjunkkal, szépen egyengessük el a tésztát. 180 fokon félig megsütöm, majd rásimítom a tölteléket.
Ehhez a tejet felforralom, belekeverem a mákot és a cukrot, a tűzhelyen kevergetem még 1-2 percig. A végén belereszelem a citromhéjat. Ha rásimítottam a lapra, visszateszem a sütőbe még 5 percre. A mákkrém alá tehetünk egy réteg lekvárt is.
Közben elkészítem a habot. A fehérjét kemény habbá verem egy csipet sóval,. Beleteszem a cukrot és tovább verem. Rásimítom a máktöltelék tetejére, és ismét visszateszem a sütőbe, de már csak 130-140 fokra, hogy csak száradjon a tetején a hab. Mikor világos barna lesz, kiveszem, és ha kihűlt szeletelem.
Szia Zsófi!
Nagyon finom ez a sütemény. Én is megsütöttem. Meggylekvárral kentem meg az alsó lapot, és a
máktölteléket meggyszemekkel dúsítottam.
Köszönöm a receptet, és gratulálok az alkotásaidhoz!
Puszi: Magdi
Édes vagy, Magdi!
Köszönöm!
Szia Zsófi!
Férfi létemre nekem is sikerült megbírkózni vele:) Tökéletes recept, gratulálok, isteni finom, ma ismét nekiállok :)
Gratulálok!
További sikereket kívánok!
Zsófi
Csókolom a kezét Zsófia.
Nos megcsináltam én is, ( nem először sütök ) betartottam a receptúrát,ám nekem egy kis lisztet kellett még hozzá raknom,mert lágynak találtam..:) és a szódabikarbóna helyett sütőport használtam,és valami fenomenális lett..:) Ja és a mákba kevertem 15 dkg. kókuszreszeléket is.
Köszönöm a receptet,üdvözlettel,Béla.
Kedves Béla!
Köszönöm soraidat. A tészta állagát nagyban befolyásolja a tojás nagysága, a liszt minősége. Néha elkel egy kis plusz liszt, vagy kicsivel kevesebb, persze!
A kókusz reek ötlet!
További jó sütögetést, és üdvözöllek az olvasóim közt!
Gasztromanko Zsófi :)