Hozzávalók:
3 dl tej
50 dkg liszt
4 dkg élesztő
5 ek cukor
1 marék mazsola
2 zacskó vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 kiskanál só
1 dl olaj
1 tojás a lekenéshez
Recept:
Húsvétra sütöttem ezt a fonott kalácsot is. A vaníliás cukortól és a citromhéjtól igazán zamatos lett ez a puha, becsomagolva több nap múltán is finom kalács.
Futtassuk fel az élesztőt.. Ehhez langyos tejbe tettem egy kiskanálnyi cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Pár perc múlva szépen emelkedett az élesztő habja.
Az élesztős tejet a gép üstjébe öntöttem. Erre került a liszt, a cukor, a vaníliás cukor,a citromhéj, a só. Elindítottam a kenyértészta programot. 10 perc után hozzáöntöttem az olajat és a mazsolát is.
A program lejártával kivettem a szép, fényes, kelt tésztát. Kettévettem. Mindkét tésztát háromfelé osztottam. A sütőformának megfelelő hosszúságú rudakat sodortam belőlük, és összefontam őket. Így két szép kalácsot kaptam.
Sütőpapírral bélelt hosszúkás, szögletes kenyérformákba tettem. Hagytam kelni még fél órát, majd lekentem tojással, és a sütőbe dugtam. 190 fokra állítottam a hőt, és kb. 35-40 perc alatt szépen megsütöttem.