Hozzávalók:
Piskóta1:
5 tojás
5 evőkanál liszt
egy csomag sütőpor
5 evőkanál cukor
1 ek keményítő
3-4 evőkanál kakaópor
Piskóta2:
6 tojás
6 evőkanál liszt
egy csomag sütőpor
6 evőkanál cukor
1 ek keményítő
2-3 evőkanál kakaópor
Krém:
8 dl tejszín
1 üveg meggybefőtt
1 csomag vaníliás puding
1 csomag zselatin
vaníliakivonat
porcukor
Recept:
Ezt a dekoratív, csíkos tortát Zsuzsi húgom névnapjára sütöttem.
Készítsünk egy alap piskótát: 5 tojásfehérjét verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. A sárgájákat keverjük fehéredésig a cukorral, majd keverjük bele a kakaóport. Óvatosan öntsük rá a fehérjehabra, laza mozdulatokkal széles fakanállal keverjük bele. A liszttel elkevert keményítőt és sütõport több részletben szitáljuk hozzá, és finoman keverjük el. A hab ne törjön össze.
Kapcsos tortaforma (24 cm) aljára tegyünk sütõpapírt, majd erõltessük rá a karimát, és az összekapcsolás után lazán vágjuk le a kiálló papírt.Ebbe tegyük a tésztát, amjd toljuk elõmelegített 200 fokos sütõbe. Ha feljött a piskóta, vegyük kisebb hőfokúra a sütõt, úgy 160 fokra. Ne nyitogassuk az ajtót, csak a sütés vége felé egy tûpróba erejére.
Ha kész, vegyük ki, és tortaformástól borítsuk fejre egy rácsra kihûlni.
A másik piskótához a 6 tojásfehérjét verjük fel egy csipet sóval kemény habbá. A sárgájákat keverjük fehéredésig a cukorral. Óvatosan öntsük rá a fehérjehabra, laza mozdulatokkal széles fakanállal keverjük bele. A liszttel elkevert keményítőt és sütõport több részletben szitáljuk hozzá, és finoman keverjük el. A hab ne törjön össze.
Válasszuk ketté. Egyik felébe keverjük bele a kakaóport. Töltsük két habzsákba a kétféle masszát. Sütőpapírral béleljünk ki egy gáztepsit, és felváltva átlósan húzzunk csíkokat a masszákból.
Toljuk be az elõmelegített 200 fokos sütõbe, és süssük addig, míg nem ragad már a teteje.
Ha kihűlt, vágjuk fel, úgy hogy kapjunk két, 5,5 cm magas, hosszú csíkot.
A kerek piskótát vágjuk ketté.Az egyik lapot tegyük bele a tortaformába, majd a forma oldalát béleljük ki a csíkos tésztával. Verjük fel a tejszínt kemény habbá, ízesítsük vaníliával, porcukorral és keverjük bele a fél dl vízben feloldott, megmelegített (nem forralt), langyos zselatint.
A meggybefőttet csöpögtessük le, levével és cukorral főzzük fel a pudingport a csomagon levő utasítás szerint.
Az alsó lapra nyomócsővel rajzoljunk koncentrikus köröket a habból. A kimaradt részekre tegyük sorba a meggyet, majd óvatosan helyezzük rá a meggyzselét.
Helyezzük rá a másik lapot és ismételjük meg a műveletet. Tetejét vonjuk be habbal és díszítsük kedvünkre.
A piskótalapokat felnőtteknek nyugodtan megöntözhetjük konyakkal, vagy cseresznyepálinkával.