Hozzávalók:
30 dkg kenyérliszt (lehet finomliszt is)
15 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
2,5 dl meleg víz (nem langyos, nem forró)
1 púpos evőkanál nádcukor
1 teáskanál só
5 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál olaj a dagasztáshoz
kukoricaliszt a deszka szórásához és a nyújtáshoz
baconszeletek
paradicsom
sajtszeletek
sonka
tojás
Recept:
Nemvagyokmesterszakács oldalán találtam ezt a péksüteményreceptet. Finom, puha zsemle, ami a baconnel és a buggyantott tojással mennyei reggeli vagy vacsora lehet. A buggyantott tojás okozott kis nehézséget, az első tojás rögtön selejt lett, de belejöttem.
A zsemle hozzávalóit én kenyérsütőgépben megdagasztattam-kelesztettem. Ezután kukoricaliszttel szórt deszkára helyeztem, másfél cm vastagra nyújtottam, majd 9 cm-es körszaggatóval készítettema zsemléket.
Nekem 7 szömle keletkezett ebből a mennyiségből , picit nagyobb a szaggatóm.
Tepsire helyezzük, és 20 perc kelesztés után mehet a 190 fokra előmelegített sütőbe.
12 perc az egyik oldala, majd megforgatjuk, és 10 perc alatta másik oldalát is megsütjük. Rácson hűtjük ki.
A paradicsomot, sajtot szeleteltem, a bacont pirítottam.
A buggyantott tojáshoz lábasban forratam vizet, majd lejjebb vettem hőfokot -a víz egyáltalán ne lobogjon, a felülete éppen csak csendesen gyöngyözzön. Ecet, só nem kell bele. A tojást egyesével törtem fel egy-egy külön kis tálkába, majd közelről, közvetlenül a vízbe, óvatosan csúsztattam a vízbe. Pontosan 3 perc a főzési ideje. Én picit „tereltem” a fehérjét kanállal, hogy befedje a sárgáját.
Szűrőkanállal hideg vízbe szedtem, majd papírtörlőre, hogy megszáradjon. A hideg víz nem engedi tovább főni, így szép folyós marad a belseje.