Hozzávalók:
A piskótához:
6 tojás
3 evőkanál finomliszt
3-4 evőkanál rétesliszt
6 evőkanál cukor
1 zacskó sütőpor
Csipet só
fél meggybefőtt
A krémhez:
50 dkg gesztenyemassza
0,3 l tejszín vagy hulala
porcukor
rumaroma vagy rum
2 zacskó vaníliás cukor
Recept:
Tibi napra készült ez a finom, habos könnyű gesztenyetorta. Papa, boldog névnapot, még egyszer!
A piskótához melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra. A tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.
A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével , míg vajfehérségű lesz. Adjuk hozzá a a liszttel elkevert sütőport több részletben, és keverjük jól el. Annyi lisztet tegyünk bele, hogy már-már nehezünkre essen a keverés, de még ne legyen száraz, morzsálódó a krém. Kevés fehérjehabbal lazítsuk, még habverővel dolgozva. A maradék fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.
Sütőpapírral béleljünk egy 22 cm tortaforma alját. A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja. A kész piskóta oldalát hűlés után késsel lazítsuk meg, vegyük le róla a formát, majd a sütőpapírt, és vágjuk háromfelé.
A krémhez a gesztenyemasszát keverjük habosra a rummal/aromával, a vaníliás cukorral. A tejszínt vagy hulalát verjük kemény habbá. Adjuk a habot a gesztenyéhez, keverjük jól el, és édesítsük porcukorral, ha szükséges.
A torta alsó lapja legyen a sütés után levágott legfelső – általában nem egyenletes réteg. Kenjük meg a krémmel, rakjuk ki meggyekkel, és tegyük rá a középső lapot. Ezzel ugyanígy járjunk el, majd helyezzük rá az utolsó (a kisült torta legalsó, és egyenes felületű lapját) lapot. Vonjuk be krémmel a tortát kívül is, ebben segítségünkre lehet egy habzsák. Tetejét kakaóporral szitáltam meg és meggyszemekkel díszítettem.