Hozzávalók:
5,5 dl tej
12 dkg rizs
10 dkg cukor
csipet só
2-3 zacskó vaníliás cukor
3 tojás
1 citrom reszelt héja
1 ek vaj
fahéj
Öntet:
1 ek vaj
5-10dkg cukor (ízlés szerint)
15 dkg magozott meggy
egy korty konyak
3 kocka étcsoki
1 teáskanál keményítő
Recept:
A rizst,a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót felforraljuk, majd fedő alatt takaréklángon addig főzzük, míg a rizs a folyadékot be nem szívja. Ez körülbelül 20-25 percet vesz igénybe. Legjobb teflonos lábosban főzni,így nem ég le.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a rizst kissé hűtsük le.
A tojást a fahéjjal (ízlés szerinti mennyiség ismét) és a citromhéjjal együtt keverjük a rizshez.
Egy szép hőálló edényt kenjünk ki vékonyan vajjal, majd öntsük bele a keveréket. Tegyük a tálat egy nagyobb tepsibe, amibe vizet öntünk. Így fogjuk gőzölve sütni 25-30 percig.
Az öntethez nagy lángon olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a cukrot. Kissé karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a meggyet. Kap egy korty konyakot, de ez el is hagyható. Addig főzzük, míg a meggy megpuhul. Ekkor szitáljuk rá a keményítőt vagy pudingport, és kavarjuk jól el, hogy besűrűsödjön. Ha ez megtörtént, zárjuk el a gázt, és adjuk meg neki az utolsó löketet, a csokit, és kavarjuk benne jól el.
Nagyon pikáns lesz!
Tálaljuk a rizspudingot az öntettel.