Hozzávalók:
Piskótához:
3 tojás
3 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
2-3 evőkanál kakaópor
„Töltet”:
1 zacskó piskótatallér
mandulaaroma
2 dl tej
porcukor ízlés szerint
pár szem amaretto keksz
1 doboz nutella
4 dl tejszín
2 zacskó habpor
3 dl tej
2 zacskó zselatinfix
mogyorókrokant
Recept:
Ez a torta egy kedves barátom apukájának születésnapjára készült.
Boldog születésnapot, Lajos Bácsi!!
Vékony csokis piskótarétegen nutella, mogyorós-tejszínes hab, mandulaízű piskótatallér réteg, mogyorókrokant…
Mindez – és nem túlzok – egy óra alatta mosogatással együtt!
Egy pár szó a beszerzésről: Megint vissza kell térnem a szokásos „ódazengéshez”: hála neked Ázsia Bt (Vásárcsarnok alsó szint) és Lidl!
A piskótatallér és amaretto keksz beszerzési forrása a Lidl áruház volt, a mogyorókrokant ismét az Ázsia Bt-ből érkezett. Ehheza tortához (is) jó, ah beszerzünk egy tortapalástot (Praktiker), mert másképp el sem tudom képzelni ennek elkészítését. A palást a Habtorta című receptjeim képei közt megtekinthető.
No, kezdjünk neki!
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A csokis piskótaréteghez melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tojások fehérjét verjük fel csipet sóval kemény habbá. A sárgáját a cukorral és a kakaóporral keverjük habosra. Tegyünk egy kevés fehérjehabot hozzá, óvatosan, kanállal keverjük el. Ezután szitáljuk hozzá a lisztet és tegyük hozzá a többi fehérjehabot, és óvatosan keverjük el, hogy a hab ne törjön össze.
Öntsük sütőpapírral bélelt aljú tortaformába, és tegyük a sütőbe. Amint emelkedni kezd a tészta, mérsékeljük a meleget 150 fokra. tűpróbával ellenőrizzük a tésztát.
Ha elkészült, húzzuk le róla a sütőpapírt és fektessük a leendő tányérjára.Tegyük köré a palástot, húzzuk akkorára, amekkora maga a piskótalap. A süteményt kenjük meg vékonyan nutellával.
A krémhez verjük fel a tejszínt,a habporokat és a 3 dl tejet. Ha kemény, keverjünk bele nutellát. Én az egészet elhasználtam, de ez ízlés dolga. Végül szórjuk bele a zselatinfixet és keverjük jól el.
A tejbe tegyünk kevés porcukrot, és aromát ízlés szerint.
A tallérokat mártsuk tejbe (csak egy pillanatra) és tegyünk egy sor tallért körben a palásthoz illesztve. Következik egy réteg krém, addig, hogy ellepje a tallérokat.
Megint mártogassunk – most felváltva tallért és amaretto kekszet – és fektessünk egy sor sütit a krémre, majd egy sort a palástra függőlegesen.
ismét krém és ezúttal a tallérok tetejéig, ezzel el is fogyott az összes (szerencsére a keksz nagyrésze megmarad nassolni).
A tetejét fésűkártyával cirádázzuk és szórjuk meg mogyorókrokanttal.
Hűtőben érleljük össze, míg meg nem szilárdul a krém. Nekem másnapra pont jó lett.