Hozzávalók:
25 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
7 dkg cukor
5 g só
1,25 dl tej
0,5 dl olaj
1 db tojás
Töltelék:
15 dkg darált dió
10 dkg cukor
2-3 dkg margarin
1 db tojás a kenéshez
Recept:
Kuzsu remek receptje alapján készült, bár a külsején még van mit javítanom.
A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a cukrot és felfuttajuk.t
A lisztet, a sót, a tojást, az olajat, és a felfuttatott élesztőt összeöntjük, és kb. 10-15 perc alatt sima, puha tésztává dagasztjuk. Ha szükséges, kevés lisztet adhatunk még hozzá. Nedves ruhával letakarva a durván egy óra alatt duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a margarint megolvasztjuk és kihűtjük. A diót összekeverjük a cukorral. A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk, és fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott margarinnal, majd egyenletesen elterítjük rajta a cukros diót. Lazán feltekerjük, majd tepsire helyezzük. Letakarva újra fél órát kelesztjük.
A tojást egy kis tálkában felverjük egy teáskanál tejjel, majd megkenjük vele a kalácsot. A kalácsot mindkét oldalán néhány helyen megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz el tudjon távozni, és ne repedjen szét a kalács. Előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 35 perc alatt szép pirosra sütjük.
A kalács mákkal is készíthető, egyszerűen a diót cseréljük darált mákra.
nagyon finomak vannak itt már sokat meg csináltam belole köszönöm
Örülök! További jó sütögetést!