Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
10 dkg cukor
1 púpos teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál kakaó
1 kávéskanál mézes fűszerkeverék
1 tojás egész
1 tojássárgája
1 evőkanál tejföl
15 dkg méz
8 dkg zsír
máz:
1 tojásfehérje (szalomonella ellen kezelt tojás)
15-20 dkg porcukor, a tojás nagyságától függően
Recept:
Ez egy könnyen elkészíthető, azonnal puha -szerintem tökéletes – mézespuszedli receptje. Nem kell a tésztát pihentetni, ahogy összegyúrtuk, már formázhatjuk és süthetjük is. Isteni!!
A sütőt melegítsük elő 190 fokra, és béleljünk ki egy sütőlemezt sütőpapírral. A vajat és a mézet melegítsük össze, és hagyjuk picit hűlni, hogy ne égesse meg a kezünket.
A száraz hozzávalókat mérjük ki, keverjük össze, majd adjuk hozzá a „nedves” alapanyagokat. Diónyi gombócokat formázzunk, és 10-15 perc alatt süssük meg.
Még forrón kenjük meg a mázzal, szilikonecset segítségével. A mázhoz egy villával keverjük el a tojásfehérjét a cukorral.
Annyi porcukrot tegyünk hozzá, hogy sűrűn folyó krémet kapjunk.
Milyen vajat keverjünk össze?A hozzávalóknál csak zsír szerepel!
Kedves Éva! Elnézést kérek, elírás, javítottam.
Megosztom az elkészítés tapasztalatait. Végül is a sok recept közül, amiket végig olvastam ennél maradt a választásom azon egyszerű oknál fogva, hogy ehhez volt itthon minden alapanyag. Próba szerencse alapon az elkészítéshez a 8 dkg zsírt választottam. Lehet , hogy a szerző is erre gondolt? A száraz és a nedves hozzávalók összeállítása után rettenetesen ragadt a tészta, de idővel az állaga egyre jobb lett, formázhatóvá gömbölyíthetővé vált. A 190 C , alsó-felső sütést választottam, 15 perc szükséges, hogy pont jó legyen s ne ragadjon a közepe. Az ízesítéshez több fahéjat, és szegfűszeget is lehet tenni. Összességében tényleg gyorsan elkészíthető finom puszedli lett.
KÖszönöm a tapasztalat megosztását! További jó sütést!