Hozzávalók:
Alap:
34 dkg aszalt szilva
0,5 dl rum
7 dkg őrölt dió
12 dkg vaj
12 dkg porcukor
3 tojás
14 dkg liszt
fél csomag sütőpor
2 kávéskanál fahéj
fél citrom reszelt héja
1 csipetnyi só
2 csomag vaníliás cukor
Marcipánkrém:
1,3 dl tej
4 tojás sárgája
12 dkg marcipán (1x-es)
2 dkg cukor
13 dkg tejszínhab
1 csomag zselatinfix
Csokoládékrém:
1 dl tej
2 tojás sárgája
7 dkg keserű csoki
6 dkg cukor
10 dkg tejszínhab
fél csomag zselatinfix
szilvalekvár
pörkölt dió
Szilvapálinkás szirup:
3 cl szilvapálinka
3 cl cukorszirup
Díszítéshez: tejszínhab, aszalt szilva, pörkölt mandula
Recept:
2008-ban volt az ország tortája ez a pikáns, aszalt szilvás különleges torta.
Egy edényben vizet forralunk, és mikor forr a víz, elzárjuk a lángot, belerakjuk a kis kockákra vágott aszalt szilvát, és addig hagyjuk a vízben, míg megpuhul. A szilvát leszűrjük, és lehűtjük hideg vízzel.
Habarjuk el a tojást, és tegyük hozzá a vaníliás cukrot. A szilvát belerakjuk egy edénybe, és ráöntjük a rumot.
A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojáskeveréket, és addig habosítjuk, míg egy nagyon könnyű krémmé nem válik.
A kihabosított alapot ráöntjük a szilvára, majd könnyedén összekeverjük úgy, hogy közben hozzászórjuk az előre összekevert szárazanyagokat. Addig keverjük, míg egynemű lesz. Nem kell túl sokáig keverni.
A kikevert masszából három (nyersen) 34 dkg-os adagot tudunk kimérni, majd azokat egy-egy 23 cm átmérőjű sütőlapra 1 cm magasan elteríteni. A piskótalapokat 210 °C-on 10 percig sütjük. Ha kész, a tetejét meghintjük cukorral, majd megfordítjuk.
Marcipán alapkrém:
A tej kétharmadát a cukorral felforraljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a lereszelt marcipánt, majd a maradék tejjel elkevert tojást. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós. Főzés után turmixoljuk.
Csokoládé alapkrém:
A tej kétharmadát a cukorral felforraljuk, majd fokozatosan, állandó keverés közben hozzáadjuk a csokit és a maradék tejjel összekevert tojást. Addig főzzük, míg besűrűsödik.
A töltelékhez a felvert tejszínhabot és a zselatinfixet a hideg alapkrémekbe forgatjuk lazán.
A piskótalapokat megkenjük a pálinkás sziruppal (én a pálinkát rummal helyettesítettem) , majd minden lapra 5 dkg szilvalekvárt kenünk, és megszórjuk pörkölt finomra darált dióval.
Egy tortatálra rakunk egy 23 cm-es átmérőjű tortabetöltő karikát. Azért kell karikába tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak.
A karikába helyezünk egy megkent, megszórt piskótát, és a receptben megadott csokoládés krémet beletöltjük, de nem az összeset, hagyjunk egy keveset a tetejére.
Egyenletesen elkenjük, majd ráhelyezzük a következő megkent piskótát, s rákenjük a bekevert marcipános krém háromnegyedét.
Erre a krémre rakjuk a harmadik piskótalapot, majd rákenjük a maradék marcipános krémet, és a félrerakott csokoládés krémmel márványosítjuk a felületét.
Hűtőbe tesszük, majd legalább 3 óra elteltével díszítjük tejszínhabbal, aszalt szilvával, valamint vágott pörkölt mandulával.